• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Europejski Kongres Gospodarczy - na żywo

Inauguracja XIII Europejskiego Kongresu Gospodarczego. Gospodarka – czas odbudowy

PRZEJDŹ DO STRONY TRANSMISJI
KATOWICE • MCK
20-22 WRZEŚNIA 2021

Sytuacja w przetwórstwie mleka poprawia się

Bardzo dobra koniunktura na światowym rynku mleka oraz lekka wzrostowa tendencja w konsumpcji przetworów mleczarskich w kraju (za wyjątkiem masła) wpłynęły na zdecydowaną poprawę rynkowych uwarunkowań przetwórstwa mleka nie tylko w 2010 r. ale też w pierwszej połowie 2011 roku - informują analitycy Banku BGŻ.
  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 17-08-2011, 11:43
Sytuacja w przetwórstwie mleka poprawia się

Wzrost cen zbytu (od 2 proc. w okresie styczeń-czerwiec br. w przypadku serów do 11 proc. w odniesieniu do produktów płynnych), będący efektem rosnącego eksportu (w okresie pierwszych pięciu miesięcy wartość eksportu mierzonego w PLN zwiększyła się o ponad 16 proc.), ale też popytu wewnętrznego (według szacunków IERiGŻ w 2011 r. spożycie mleka na osobę wzrośnie o około 0,5 proc.) spowodował, iż w I kwartale br. wartość sprzedaży przetworów mleczarskich przez zakłady zatrudniające powyżej 49 osób wzrosła o 4 proc. w relacji rocznej.

Same wyniki ekonomiczne sektora mleczarskiego uległy niewielkiemu pogorszeniu zarówno w 2010 roku, jak i pierwszym kwartale br., co przede wszystkim wiąże się ze wzrostem kosztów, zwłaszcza surowcowych. W rezultacie wskaźnik rentowności obrotu brutto obniżył się z 4 proc. w I kwartale 2010 r. do 1,6 proc. w pierwszym kwartale br.

Niemniej warto zwrócić uwagę na nieznaczną poprawę efektywności przetwórstwa - w I kwartale br. zatrudnienie w sektorze zmalało o ponad 1 proc. Poprawiła się płynność finansowa, wzrosła też wartość nakładów inwestycyjnych - w całym 2010 roku o około 34 proc. w relacji rocznej do ponad 834 mln PLN.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Perspektywy na drugie półrocze 2011 r. wydają się być w dalszym ciągu korzystne, choć nie tak dobre jak w 2010 roku. Spożycie przetworów mleczarskich w Polsce może nieznacznie wzrosnąć ze względu na poprawę sytuacji na rynku pracy. Niemniej, już wysoki popyt importowy na artykuły mleczne ze strony Chin (mleko w proszku) oraz Rosji (głównie sery) prawdopodobnie osłabnie, szczególnie w IV kwartale br., po uzupełnieniu zapasów przez te kraje. W samym czerwcu br. import masła przez Rosję obniżył się o około 22 proc. wobec maja br., zaś wartość zakupionego przez Chiny na rynkach zagranicznych pełnego mleka w proszku spadła o 28 proc. w relacji miesięcznej, i to pomimo wzrostu cen.

Ponadto konsumpcję, przede wszystkim w krajach rozwijających się, będą osłabiać wysokie ceny detaliczne przetworów mleczarskich. W związku w powyższym prawdopodobne jest dalsze, nieznaczne pogorszenie wyników finansowych przedsiębiorstw, związane dodatkowo z nadal wysokimi kosztami zakupu surowca. W 2010 roku ceny skupu mleka były o około 17 proc. wyższe niż przed rokiem, a w I połowie 2011 roku nastąpił ich dalszy wzrost - średnio o 16 proc. wobec I półrocza 2010 roku.

W miesiącach letnich ceny zaczęły się stabilizować (w sierpniu, wrześniu prawdopodobny jest ich niewielki spadek). Ogółem szacujemy, iż w całym 2011 r. będą one o około 5-10% wyższe niż przed rokiem. Jednocześnie spodziewana aprecjacja złotego może przełożyć się na spadek wolumenu eksportu przetworów mleczarskich, stanowiący około 25% przychodów ze sprzedaży sektora. W rezultacie marże zakładów mogą ulec redukcji - oceniają analitycy BGŻ.

 

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!