Trzeba chronić polski rynek przed dumpingowym importem
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 15-03-2016, 15:08

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jako przykład podał import serów do Polski w cenie 7 zł za kilogram. - Aby wyprodukować ser dojrzewający w tej cenie, surowiec trzeba kupić przynajmniej w cenie 60 gorszy za litr. Tymczasem nigdzie w Europie nie ma takich cen mleka. Wniosek może być dwojaki: albo istnieje jakaś tajemnicza technologia, która na to pozwala, a my jej nie znamy, albo ten ser jest sprzedawany w naszym kraju w cenach dumpingowych – mówił Ryszard Masalski.
Zaznaczył, że jest to tym niebezpieczniejsze, że handel wymusza na swoich polskich dostawcach obniżanie cen do tego poziomu. - To poniżej kosztów wytworzenia – mówił prezes Maluty. Niestety w polskim prawie dumping nie jest ścigany z urzędu przez UOKiK, ale przez sądy z powództwa prywatnego. - Należy jak najszybciej zmienić prawo, w taki sposób, aby dumping był ścigany przez UOKiK – podkreślał prezes Masalski.
komentarze (0)