W branży spożywczej najpopularniejsze są certyfikaty sieci handlowych
Największą popularnością cieszą się obecnie standardy, które poza prestiżem posiadania dają przepustkę do rozmów z sieciami handlowymi czyli IFS Food i BRC Global Standard for Food Safety - powiedział serwisowi Rafał Pietrasik, audytor Wiodący Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Bureau Veritas Certification Polska

Popularnym standardem jest też ISO 22000, ale raczej wśród dużych organizacji, w których ten model jest bardziej funkcjonalny. Mała popularność ISO 22000 wynika z dość trudnego języka jakim ta norma jest napisana. Spowodowane jest to także brakiem akceptacji ze strony organizacji GFSI (Global Food Safety Initiative), która w imieniu światowego handlu uznaje najbardziej przydatne standardy zapewniające zwiększenie bezpieczeństwa żywnosci.
Na szczęście od ponad roku GFSI aprobuje FSSC 22000 - schemat certyfikacji oparty o normę ISO 22000 i przewodnik techniczny ISO-TS 22002-1, który zyskuje coraz wiekszą popularność np. w krajach byłego ZSRR.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.