W Europie od grudnia spadają ceny produktów mleczarskich
W monitorowanych krajach UE, po okresowej poprawie koniunktury w miesiącach wrzesień-listopad ub.r., od połowy grudnia utrzymuje się spadkowa tendencja cen produktów mleczarskich - informuje ARR.
Za pełne mleko w proszku w dniach 07-10.02.br. holenderscy producenci uzyskiwali 2,37 euro/kg, a niemieccy i francuscy po 2,40 euro/kg, tj. o 1-4% mniej niż tydzień wcześniej. W tym czasie na rynku francuskim i holenderskim ceny proszku odtłuszczonego obniżyły się o 2,6%, do 1,90 euro/kg. W Niemczech ceny OMP i masła utrzymały się na poziomie sprzed tygodnia, tj. odpowiednio 1,98 euro/kg i 2,82 euro/kg.
Za masło w blokach we Francji i w Holandii płacono odpowiednio 2,85 euro/kg i 2,90 euro/kg, tj. o 1-4% mniej niż na początku lutego br.
Na giełdach zachodnioeuropejskich od listopada 2009 r. notowana jest stopniowa redukcja cen produktów mleczarskich. Według dostępnych danych USDA, 5 lutego br. w portach Europy Zachodniej - baza FOB za masło płacono 3 900 USD/t., tj. o 6% mniej w porównaniu do notowań z drugiej połowy stycznia br. W tym czasie mleko w proszku potaniało o ok. 2%. Za OMP przeciętnie uzyskiwano 2 775 USD/t, a za PMP 3 400 USD/t.
