Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

W lutym światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadały

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 150,2 stabilizując się po serii spadków, które obserwowane były od marca 2014 roku (z niewielkim odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r.). Indeks ten był wciąż o ponad 14,5% niższy, niż w analogicznym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 175,8 punktu, był natomiast o 0,14% wyższy niż w styczniu 2016 r. - informuje FAMMU/FAPA.

W lutym światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadały
W lutym światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadały. Fot. shutterstock

Autor: FAMMU/FAPA
Data: 14-03-2016, 20:46

Stabilizacja ta nastąpiła w wyniku dynamicznego wzrostu notowań olejów roślinnych i zwyżki cen mięs, które zrekompensowały spadki cen cukru i przetworów mlecznych. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze dwa miesiące 2016 r. to 150,1 punktu, jest ona o 15,4% niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lutym 2016 r. osiągnął pułap o 2,1% niższy w stosunku do jego poziomu ze stycznia 2016 r. i wynosił 142 punkty, co świadczy o kontynuacji trendu spadkowego. Powodem zniżek wciąż jest względnie wysoka produkcja w Unii Europejskiej, większe niż przewidywano dostawy w Oceanii oraz ograniczony popyt na artykułu mleczarskie w skali światowej. Ponadto główni importerzy zgromadzili już niezbędne zapasy tych przetworów i ograniczają zakupy. Najbardziej dynamicznie nadal spadały ceny pełnotłustego mleka w proszku (PMP). Słaby popyt na PMP doprowadził do tego, że przetwórcy przekierowują większą część surowca do produkcji innych przetworów mlecznych. Obecnie produktem mleczarskim charakteryzującym się największym popytem światowym jest masło, szczególnie na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Północnej i w Afryce Północnej.

Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w drugim miesiącu 2016 roku na poziomie o niemal 22% niższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za dwa pierwsze miesiące 2016 r. osiągnęła poziom 143,6 punktu i była o 19,3% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.

 6,2% zniżka cen cukru, która jest drugim z rzędu spadkiem po czterech miesiącach zwyżek do najwyższego poziomu od lutego i listopada 2015 r. odzwierciedla znacznie lepsze niż oczekiwano warunki upraw w Brazylii (największy światowy producent i eksporter cukru). Wcześniej obawiano się o kolejne straty związane z niekorzystnymi zmianami warunków pogodowych na skutek anomalii El Niño. Nadmierne opady w głównym regionie produkcji wpływały na znaczne ograniczenie zbiorów trzciny cukrowej.

Perspektywy niższej produkcji w Indiach, Tajlandii, Afryce Północnej i Chinach nadal nie były wystarczające, aby odwrócić spadek indeksu cen cukru. 8% zwyżka cen olejów roślinnych do najwyższej wartości od czerwca 2015 r., nastąpiła przede wszystkim na skutek wzrostu cen oleju palmowego (+13%) w związku z doniesieniami o niskich zapasach w Azji Południowo-Wschodniej w połączeniu z obawami o niższą produkcję w tym regionie w najbliższych miesiącach. Ceny oleju sojowego także wzrosły na skutek przekonania, że wyższe ceny oleju palmowego i innych olejów roślinnych przyczynią się do wzrostu globalnego popytu na olej sojowy.

 Indeks cen zbóż spadł zaledwie o 0,6% w porównaniu do poprzedniego miesiąca do poziomu najniższego od czerwca 2010 roku i wciąż był znacznie niższy niż przed rokiem. Na skutek oczekiwań wysokich dostaw eksportowych najbardziej spadły ceny pszenicy (-1,5%). Ceny

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

FAO RSS ALERT    /    ceny produktów mleczarskich RSS ALERT    /    światowe ceny żywności RSS ALERT    /    ceny mleka w proszku RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.234.207.100
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!