Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

EEC Trends - NA ŻYWO

20 STYCZNIA 2022  •  WARSZAWA
TRWA TRANSMISJA

Sesja inauguracyjna: Globalne łańcuchy dostaw

PRZEJDŹ DO STRONY TRANSMISJI

W ubiegłym roku rosła produkcja mleka, jaj oraz żywca rzeźnego

W 2014 r. polscy rolnicy wyprodukowali 5 mln 844,9 tys. ton żywca rzeźnego, o 12,3 proc. więcej niż rok wcześniej. O 2,1 proc. w porównaniu z 2013 r. wzrosła produkcja mleka, również nasze kury zniosły więcej jaj - podał we wtorek Główny Urząd Statystyczny.
  • Autor: PAP
  • Data: 08-09-2015, 15:35

Jak podał Urząd, w 2014 r. wyprodukowaliśmy 12 mld 607,3 mln litrów mleka. Wzrosła - o 186 litrów, czyli 3,7 proc. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy. Polska krasula dała w 2014 r. średnio 5 tys. 164 litrów mleka. Jednocześnie - jak dodał GUS - zmniejszył się średnioroczny stan krów o 39,0 tys. sztuk (tj. o 1,6 proc.). W 2014 r. produkcja mleka w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 866 litrów, tj. o 2,5 proc. więcej niż w 2013 r. 92,5 proc. wyprodukowanego w Polsce mleka pochodzi z gospodarstw indywidualnych. Najwięcej w województwach: mazowieckim (21,7 proc.), podlaskie (18,8 proc.), wielkopolskie (13 proc.). Najmniej: w lubuskim (0,8 proc.), zachodniopomorskim (1,4 proc.)

Również nasze kury w 2014 roku zniosły więcej jaj (zarówno konsumpcyjnych jak i wylęgowych) niż rok wcześniej; w sumie było ich 10 mld 255,3 mln sztuk, tj. o 2,1 proc. więcej niż w 2013 r. Jak podał GUS, wzrost krajowej produkcji jaj związany był przede wszystkim ze zwiększeniem w skali roku wydajności przeciętnej nioski o 9,1 proc., tj. z 209 jaj w 2013 r. do 228 jaj w 2014 r. Gospodarstwa indywidualne wyprodukowały w 2014 r. 8 mld 216,3 mln sztuk jaj, czyli o 13,3 proc. więcej niż w roku poprzednim, co stanowiło 80,1 proc. całej produkcji krajowej. Najwięcej jaj zniosły kury w województwach wielkopolskim (32,3 proc.) i mazowieckim (18,9 proc.), najmniej - w województwach opolskim (1,2 proc.) i świętokrzyskim (1,6 proc.).

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W 2014 r. produkcja jaj w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 704 sztuki, tj. o 2,5 proc więcej niż w 2013 r.

Jak podał GUS, w gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2014 r. 5 mln 188,5 tys. ton żywca, tj. o 604,3 tys. ton, czyli o 13,2 proc. więcej niż w 2013 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 88,8 proc. produkcji krajowej.

W 2014 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł - w porównaniu z rokiem 2013 - udział żywca drobiowego i wołowego o 0,1 p. proc., a żywca wieprzowego i cielęcego zmalał o 0,1 p. proc. Udział pozostałych gatunków żywca rzeźnego, tj. baraniego, końskiego, króliczego i koziego kształtował się na poziomie sprzed roku.

W przekroju terytorialnym najwyższym udziałem w krajowej produkcji żywca rzeźnego ogółem charakteryzowały się województwa: wielkopolskie (20,7 proc.), mazowieckie (17,2 proc.), łódzkie (9,4 proc), kujawsko-pomorskie (8,6 proc.). Najmniej mięsa rzeźnego produkowało się w województwach: podkarpackim (1,7 proc.), dolnośląskim (2,1 proc.), opolskim (2,3 proc.), małopolskim (2,4 proc.), lubuskim (2,6 proc.) świętokrzyskim (2,8 proc.), i śląskim (3,1 proc.).

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!