Naszym zdaniem potrzebna jest edukacja konsumentów, która odróżni problem stosowania dodatków w ogóle (nie da się dziś produkować żywności na potrzebną skalę bez zastosowania dodatków), od produkcji niskiej jakości żywności czy nawet jej fałszowania.

Dawkowanie dodatków oscyluje zazwyczaj od 0,1 do 10 proc. ogólnej masy produktu. Czasami może to być nawet i 90 proc., ale są to sytuacje raczej wyjątkowe. Najczęściej największy udział w koszcie mają składniki podstawowe (np. cukier, mąka, mleko). Udział dodatków w ogólnym koszcie wytworzenia produktu nie jest więc zwykle istotny, choć pamiętać należy, że zależy on od wielkości dawkowania oraz ceny surowca - mówi Mateusz Kowalewski.

Mleczarstwo jest jednym z tych segmentów przemysłu spożywczego, który najszybciej i najintensywniej skierował się w stronę żywności funkcjonalnej - powiedział wiceprezes firmy Hortimex. - Po części przyczyną jest fakt, że mleko i jego przetwory są istotnymi składnikami prawidłowej diety - dodaje.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl