Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mleko

Wiceprezes Hortimex: Mleczarstwo najintensywniej rozwija żywność funkcjonalną

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 17-08-2011, 12:05
Mleczarstwo jest jednym z tych segmentów przemysłu spożywczego, który najszybciej i najintensywniej skierował się w stronę żywności funkcjonalnej - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex.
Wiceprezes Hortimex: Mleczarstwo najintensywniej rozwija żywność funkcjonalną
Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Po części przyczyną jest fakt, że mleko i jego przetwory są istotnymi składnikami prawidłowej diety. Ponadto specyficzny, charakterystyczny i intensywny smak tych przetworów pozwala maskować ewentualne braki smakowe substancji wzbogacających. Naturalnym zatem kierunkiem jest wzbogacanie przetworów mleka - mówi Mateusz Kowalewski.

Najczęściej spotykane dodatki i składniki pełnią następujące funkcje: obniżają wartość energetyczną produktów (tj. zastępniki tłuszczu i cukru) oraz wzbogacają produkty (tj. witaminy, błonniki, aminokwasy).

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!