Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Mleko

Wielkie proszkownie mleka to dziejowa konieczność?

Największe polskie firmy mleczarskie - Mlekovita, Mlekpol i Polmlek, zbudowały ogromne proszkownie, z których każda może przerobić od 3 do 6 milionów litrów mleka na dobę. Rodzi się pytanie, czy te firmy będą miały zabezpieczony surowiec, aby w pełni wykorzystać potencjał tych inwestycji?

Wielkie proszkownie mleka to dziejowa konieczność?
mleczna środa
Edward Bajko, prezes Spomleku i Polskiej Izby Mleka

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 06-04-2021, 18:12
  • Proszkownie będą potrzebowały dużo dodatkowego surowca
  • Duże proszkownie mogą wpłynąć destabilizująco na ceny rynkowe mleka
  • Istnienie wielkich proszkowni może przyczynić się one do wzrostu cen nabiału w polskich sklepach w okresie wysokich cen na świecie

- Na budowę wielkich proszkowni mleka w Europie, a więc również w Polsce, warto spojrzeć z kilku perspektyw, bo od punktu widzenia będzie zależała ocena tych inwestycji - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Edward Bajko, prezes SM Spomlek i Polskiej Izby Mleka.

Dostrzega, że z puntu widzenia mniejszych, lokalnych mleczarni jest to bez wątpienia zagrożenie, bo tak drogie instalacje muszą być dociążone produkcyjnie, żeby inwestor mógł myśleć o zwrocie nakładów w sensownym czasie. - Proszkownie będą więc potrzebowały dużo dodatkowego surowca i w okresie dobrych cen światowych na proszek (jak obecnie) będą w stanie zaoferować rolnikom wyższe ceny niż konkurencja. Mniejsze mleczarnie staną więc przed dylematem czy podnieść ceny dla swoich rolników powyżej akceptowalnego poziomu kosztów surowca i liczyć się z ryzykiem bankructwa, czy też pogodzić się z odpływem mleka do wielkich proszkowni i ryzykować upadłość z powodu braków surowca - mówi prezes Bajko.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W jego opinii, z tej sytuacji nie ma dobrego wyjścia. - Nie mniej sądzę, że mniejsze spółdzielnie mleczarskie mogą tutaj trochę liczyć na lojalność swoich członków i świadomość rolników, że koniunktura światowa na mleko w proszku jest bardzo zmienna i nieodległe są czasy, gdy proszek był tańszy niż dzisiaj niemal dwa razy, a za litr mleka z przeznaczeniem na produkcje proszku płacono nawet poniżej 1 zł - mówi.

Z tej perspektywy duże proszkownie wpłyną destabilizująco na ceny rynkowe mleka, bo jeszcze bardziej uzależniają ceny w Polsce od cen na świecie. Jest to efekt utrzymującej się od lat w Polsce większej dynamiki wzrostu produkcji mleka niż konsumpcji. Konieczny jest eksport coraz większych nadwyżek, a do tego celu proszek i masło nadają się najlepiej. Marzenia, by wyeksportować nadwyżki w postaci wysoko przetworzonych, markowych produktów wprost na półki sklepów za granicą pozostaną tylko marzeniem, bo to nie jest ta skala, a i ruchy protekcjonistyczne chroniące rodzimych krajowych producentów też są coraz silniejsze.

- Reasumując. Z punktu widzenia rolników duże proszkownie umożliwią dalsze zwiększanie produkcji (eksport nadwyżek), ale niekoniecznie spowodują zwiększenie zysków z tej produkcji, zwłaszcza w dłuższym okresie. Z jeszcze większym nasileniem będą się pojawiły naprzemiennie okresy wysokiej opłacalności oraz okresy, gdy będą zmuszeni sprzedawać mleko poniżej kosztów produkcji. Mniejsze mleczarnie nastawione na rynek krajowy działają stabilizująco na ceny, a jeżeli ich zabraknie, to nic nie powstrzyma gigantów przed chęcią realizowania zysków w każdej sytuacji rynkowej - mówi prezes Polskiej Izby Mleka.

Zauważa, także, iż istnienie wielkich proszkowni, pomimo że ich produkcja nastawiona jest na eksport, nie pozostanie bez wpływu na polskiego konsumenta. - Przyczynią się one do wzrostu cen nabiału w polskich sklepach w okresie wysokich cen na świecie w stopniu wyższym niż dzieje się to dotychczas, a trzeba pamiętać, że gdy raz ceny w sklepach wzrosną, to już rzadko wracają do poprzedniego poziomu. Niekorzystne byłoby dla konsumentów również wyeliminowanie z rynku mniejszych lokalnych mleczarni, bo mniejsza konkurencja, to wyższe ceny i mniejszy wybór - podkreśla.

Dodaje równocześnie, że ocena inwestycji w wielkie proszkownie byłaby mocno niekompletna, gdybyśmy pominęli perspektywę wprowadzenia w Europie zasad „Nowego Zielonego Ładu”. - Podniesie to nieuchronnie koszty produkcji mleka i jeżeli w innych rejonach świata proszkownie będą miały dostęp do tańszego surowca, to europejskie mleko w proszku stanie się niekonkurencyjne cenowo. Zagrożeniem dla proszkowni jest również ewentualne znaczące zmniejszenie produkcji mleka w Europie w wyniku ograniczeń związanych z ochroną środowiska. Jeżeli nie będzie wielkich nadwyżek mleka do wyeksportowania, to wielkie proszkownie mleka nie będą miały co robić i podzielą los dużych instalacji produkujących kiedyś w Europie kazeinę z mleka. Ratunkiem dla proszkowni będzie wtedy proszkowanie serwatki, ale do tego też potrzeba nadwyżek produkcyjnych mleka, które musiałyby być wyeksportowane w świat w postaci serów - wymienia Edward Bajko.

- Biorąc wszystko pod uwagę, jako prezes zarządu Polskiej Izby Mleka rozumiem, że budowa wielkich proszkowni w Polsce była koniecznością, ale (parafrazując klasyka) się z tego faktu nie cieszę - mówi prezes Bajko.

Jesteś producentem nabiału (np. sera)? Chcesz sprzedać lub kupić OMP? Dodaj swoje ogłoszenie kupna/sprzedaży w naszym nowym serwisie Giełda Rolna!

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Edward Bajko RSS ALERT    /    Polska Izba Mleka RSS ALERT    /    proszkownia mleka RSS ALERT    /    mleko w proszku RSS ALERT    /    mleczna środa RSS ALERT    /    rynek mleka RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Ewa 2021-04-07 20:59:54
    Odejdź pan na emeryturę pukać w klawisze od fortepianu.
  • Miki 2021-04-08 22:55:30
    Bardzo trafna diagnoza. Należało by dodać że w pogoni za wydajnością i karmieniu krów kiszonkami z rozmaitymi dodatkami mleko coraz bardziej zaczyna śmierdzieć.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.231.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!