Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Mleko

Wrocławscy naukowcy pracują nad jajem doskonałym

Nowej generacji jaja - wzbogacone o m.im. witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3- opracowują wrocławscy naukowcy. Z takich jaj doskonałych powstaną później - pierwsze na rynku - "jajeczne" suplementy diety, pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnych.


Autor: PAP
Data: 23-04-2011, 10:32

"W jaju są wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia życia. Są one tak doskonałym produktem, że po odpowiedniej obróbce technologicznej można z nich otrzymać substancje niezbędne w prewencji chorób cywilizacyjnych" - powiedział PAP koordynator projektu "Ovocura" prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Od 2009 roku w ramach tego projektu 130 naukowców pracuje nad stworzeniem jaj doskonałych jako surowca do wytwarzania w przyszłości suplementów diety oraz nad technologiami pozyskiwania z nich cennych składników. Nowe preparaty są poddawane precyzyjnym badaniom na zwierzętach. Prace zakończą się w 2013 roku.

"Kury karmi się specjalną paszą, muszą mieć też m.in. odpowiednie warunki środowiskowe. W produkcji nie może być żadnej pomyłki, bo każda odbije się na jakości jaja. Wszystko odbywa się w sposób naturalny, nie ma tu żadnych modyfikacji jaj" - podkreślił prof. Trziszka. W prace nad doskonaleniem surowca jajczarskiego zaangażowano dwie grupy kur: Lohmann Brown, Zielononóżkę kuropatwianą oraz przepiórki japońskie.

Jaja, w porównaniu z tymi już dostępnymi na rynku, będą wzbogacone w bioaktywne substancje, w tym witaminy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe - zwłaszcza DHA, który wpływa na właściwe funkcjonowanie mózgu, serca i układu krążenia.

"Te jaja będą się doskonale nadawały do jedzenia, tylko że będą 2-3-krotnie droższe niż zwykłe. Jednak jeśli ktoś będzie chciał wprowadzić takie jaja na rynek spożywczy, to nie będzie z tym żadnego problemu" - zapewnił rozmówca PAP.

Zaznaczył jednak, że stworzenie doskonałego jaja nie jest podstawowym celem projektu. "Traktujemy je jako surowiec wyjściowy, który w przyszłości będzie można wykorzystać do produkcji biopreparatów i produktów proleczniczych. Mamy z nich pozyskiwać różne bioaktywne substancje, jako suplementy diety" - powiedział rozmówca PAP.

Co takiego naukowcy będą mogli uzyskać z już wzbogaconego jaja? "Różnego rodzaju preparaty, w tym fosfolipidy, m.in. lecytynę - wpływające na funkcjonowanie serca i mózgu. Substancje te będzie można później wykorzystać w suplementach diety" - wyjaśnił prof. Trziszka.

Substancje te będą izolowane już w warunkach półtechniki. "Technologie odzyskiwania substancji z tych jaj są wysoko zaawansowane i mają charakter wysoko innowacyjny" - powiedział PAP koordynator projektu.

więcej informacji:

jaja RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.10.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!