Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Wydział Nauki o Żywności UWM został dobrze oceniony

Kierunek technologia żywności i żywienie człowieka na Wydziale Nauki o Żywności UWM przeszedł znakomicie ewaluację. Polska Komisja Akredytacyjna w raporcie oceniającym podkreśliła bardzo dobre przygotowanie absolwentów do zawodu.

Wydział Nauki o Żywności UWM został dobrze oceniony
Wydział Nauki o Żywności UWM /fot. UWM

Autor: portalspożywczy.pl/UWM
Data: 19-03-2020, 12:59

Wydział Nauki o Żywności poddał ocenie programowej kierunek technologia żywności i żywienie człowieka. Polska Komisja Akredytacyjna oceniała go już według nowych zasad, biorąc pod uwagę aż 10 kryteriów. Raport z oceną kilka dni temu trafił na biurko dziekan WNoŻ, prof. Małgorzaty Darewicz. PKA kierunek oceniła wysoko.

- Polska Komisja Akredytacyjna przebywała na naszym wydziale od 18 do 19 października 2019 r. Była to pierwsza akredytacja programowa kierunku według nowych wytycznych, więc musieliśmy wypracować nowe wzorce przy przygotowywaniu dokumentacji. Bardzo pomogło nam tu Biuro ds. Kształcenia. Eksperci przejrzeli dokumentację dotyczącą prowadzenia studiów, prace dyplomowe (wybierane losowo), wizytowali zajęcia na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych, w laboratoriach, hali technologicznej i centrum dietetyki i biooceny żywności - mówi dr hab. Sylwia Tarczyńska, prof. UWM, prodziekan ds. kształcenia.

Ewaluacja przebiegała już według nowych zasad wytyczonych w ustawie 2.0. Ocenie podlegały m.in. konstrukcja i realizacja programu studiów, kompetencje nauczycieli, infrastruktura i zasoby edukacyjne - np. laboratoria, dostęp do zasobów bibliotecznych, czyli wszystkie elementy ułatwiające studiowanie. PKA oceniała również współpracę z firmami i przedsiębiorstwami, umiędzynarodowienie kształcenia, dostęp do agend kulturalnych na wydziale, współpracę z biurem karier.

W końcowej ocenie PKA kierunek technologia żywności i żywienie człowieka wypadł znakomicie. PKA szczególnie wysoko oceniła inżynierskie kształcenie na wydziale.

- Wizytacja zakończyła się sukcesem. W raporcie zespołu oceniającego zwrócono zwłaszcza uwagę na bardzo dobrą współpracę z otoczeniem społeczno-gospodarczym i wysoki stopień umiędzynarodowienia. Bardzo wysoko oceniono też naszą infrastrukturę. Nasza hala technologiczna oraz Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności to ewenement w skali kraju - podkreśla prof. Tarczyńska.

Na kluczowe znaczenie dobrej współpracy wydziału z firmami dla podnoszenia jakości kształcenia zwraca uwagę prof. Małgorzata Darewicz, dziekan WNoŻ.

- Studia na naszym wydziale kończą się na I st. uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera, a na II st. magistra  inżyniera, więc na elementy kształcenia inżynierskiego musimy zwracać dużą uwagę. To są wiedza i umiejętności weryfikowane przez rynek pracy. Te kompetencje są nie do zdobycia bez współpracy z otoczeniem gospodarczym. Mam na myśli nie tylko przemysł spożywczy, ale i jednostki zajmujące się bezpieczeństwem, oceną, analizą, certyfikacją żywności oraz wszelkimi aspektami żywienia. Mamy ponad 100 umów zawartych z firmami i przedsiębiorstwami - zaznacza prof. Darewicz.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.202.44
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!