Zagrożona produkcja sera pleśniowego roquefort
- Autor: Polskie Radio / Daily Telegraph
- Data: 27-08-2012, 11:56
Produkcja słynnego sera pleśniowego roquefort jest zagrożona przez ataki wilków na stada owiec francuskich farmerów. Drapieżniki pojawiły się na górzystych obszarach regionu Owernia po raz pierwszy od lat 20. XX wieku - podało "Polskie Radio", które cytuje "Daily Telegraph".
Zgodnie z przepisami, owce, z których mleka wytwarzany jest słynny ser, muszą codziennie paść się na świeżym powietrzu. Tymczasem hodowcy mówią, że w takiej sytuacji nie są w stanie uchronić zwierząt przed atakami wilków. W ostatnim czasie drapieżniki upolowały z pastwisk 62 owce, a 73 zostało rannych.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Miejscowe władze chcą nakłonić hodowców do inwestowania w elektryczne ogrodzenia. Farmerzy twierdzą jednak, że to zbyt duży wydatek dla ich niewielkich gospodarstw.
Powiązane tematy:
-
Spomlek gościł ambasadora i parlamentarzystów z Nowej Zelandii
-
Euroser: Jakość jest filarem
-
Foodcom: Rynek serów mocno się przeobraża
-
Ważne firmy mleczarskie zmienią zarządy
-
handlowy czwartek
Ukraina ma świetne wina. Dlaczego tak trudno promować je w Polsce?
-
Uroczyście zainaugurowano sezon pasterski; bacowie otrzymali 1,8 mln zł dotacji
-
Sery w rosyjskich sklepach zabezpieczone przed kradzieżą. "To dziś produkty elitarne"
-
Fattoria Italiana di Olesno. Jak powstaje włoska mozzarella z polskiego mleka?
-
Euroser reaguje na nowe trendy rynkowe
-
Program "Owca Plus" na Śląsku. Ile można otrzymać?
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
- Kombinat Konopny: Robimy produkty zupełnie neutralne światopoglądowo
subskrybuj portalspozywczy.pl
komentarze (0)