Zmiany w kontyngentach taryfowych na masło i sery z Nowej Zelandii
- Autor: FAMMU/FAPA
- Data: 04-02-2013, 20:14
W celu zapobiegania spekulacji przy jednoczesnym zapewnieniu maksymalnego wykorzystania kontyngentów taryfowych dla nowozelandzkiego sera zdecydowano o ograniczeniu wniosków o wydanie pozwolenia do 25% odpowiedniego dostępnego kontyngentu. Ponadto biorąc pod uwagę sezonowość produkcji mleczarskiej w Nowej Zelandii, kształtowanie się cen i czas niezbędny do przewozu przedmiotowych produktów do Unii, należy przewidzieć trzecią serię przydziału pozwoleń na przywóz we wrześniu w odniesieniu do kontyngentów. Wnioski o pozwolenie odnoszą się do co najmniej 10 ton i do ilości nie większej niż ilość dostępna w ramach kontyngentu na podokres.
Wnioski o pozwolenia na przywóz można składać jedynie od dnia 20 do dnia 30 listopada w odniesieniu do przywozu dokonanego w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 30 czerwca następnego roku; od dnia 1 do dnia 10 czerwca w odniesieniu do przywozu dokonanego w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia danego roku; od dnia 1 do dnia 10 września w odniesieniu do przywozu dokonanego w okresie od dnia 1 października do dnia 31 grudnia danego roku.
Kontyngenty opiewają łącznie na 74,693 tys. ton masła i 11 tys. ton serów. 4 tys. ton, dotyczy sera do przetworzenia, a 7 tys. ton dot. sera cheddar.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Należność celna przywozowa została ustalona na poziomie 70 EUR/100 kg w przypadku masła i 17,06 EUR/100 kg dla serów. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 64/2013 stosuje się od roku kontyngentowego rozpoczynającego się w dniu 1 stycznia 2014 r.
Powiązane tematy:
-
Mlekpol wprowadza nowy ser Senator Emmentaler
-
Mlekpol prezentuje Naturę Dobrego Sera
-
Euroser Dairy Group stawia na szeroką dystrybucję
-
Polska Izba Mleka spotkała się z delegacją nowozelandzką
-
Spomlek gościł ambasadora i parlamentarzystów z Nowej Zelandii
-
Euroser: Jakość jest filarem
-
Kowalczyk: masło i olej nie będą tanieć
-
Senator PiS uspokaja Polaków: Masło nie jest aż takie drogie
-
Foodcom: Rynek serów mocno się przeobraża
-
Ważne firmy mleczarskie zmienią zarządy
komentarze (0)