Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

strefa premium

Zmiany zachodzące na rynku mleczarskim - analiza

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 22-09-2020, 18:48
W Polsce od wielu lat utrzymuje się trend spadkowy pogłowia krów mlecznych. Według wstępnych danych GUS pogłowie krów mlecznych w czerwcu bieżącego roku wynosiło 2 224 891 sztuk. W porównaniu z grudniem 2019 roku liczba krów mlecznych wzrosła o niecałe 0,5 proc., jednak w odniesieniu do danych sprzed roku spadła o 0,4 proc. - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Dorota Śmigielska, analityk rynku mleka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Zmiany zachodzące na rynku mleczarskim - analiza
Rynek mleczny się zmienia /fot. PTWP

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Spadek pogłowia rekompensowany jest wzrostem wydajności jednostkowej krów, a co za tym idzie stale rosnącym skupem mleka. W lipcu bieżącego roku skup wyniósł 1 046,3 mln litrów i był o 2,1% wyższy niż w lipcu 2019 roku oraz o 1% wyższy niż w czerwcu. W okresie siedmiu miesięcy 2020 roku do podmiotów skupowych trafiło 7 202,5 mln litrów i było to o 2,6% więcej niż w analogicznym okresie 2019 roku. W Polsce od wielu lat obserwujemy średni wzrost skupu o 2% rocznie. Rosnący skup surowca przekłada się na wzrost produkcji większości produktów mleczarskich. W okresie od stycznia do czerwca 2020 r. wyprodukowano 1 715,4 mln l mleka spożywczego i było to o 6% więcej niż w tym samym okresie 2019 roku. Również w przypadku serów podpuszczkowych dojrzewających odnotowano wzrost o 0,8% do poziomu 170,7 tys. ton. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego łączna produkcja masła w okresie pierwszego półrocza 2020 roku osiągnęła poziom 124,5 tys. ton, tj. o 8,4% więcej niż w 2019 roku. W ciągu sześciu miesięcy 2020 r. zwiększono produkcję odtłuszczonego mleka w proszku o 3,6% w porównaniu z rokiem 2019 r tj. do 92,2 tys. ton.

Ekspert zwraca uwagę, że ograniczono natomiast produkcja pełnego mleka w proszku o 17,5% w porównaniu z rokiem 2019 i ukształtowała się na poziomie 16,5 tys. ton. W II połowie 2019 roku ceny mleka utrzymywały trend wzrostowy, jednak w lutym bieżącego roku trend uległ odwróceniu. Dopiero w lipcu ceny delikatnie wzrosły. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w lipcu 2020 r. średnia cena mleka w skupie wynosiła 130,69 zł/hl i była o 0,5% wyższa niż w czerwcu 2020 r. oraz o 0,4% wyższa niż w lipcu 2019 roku. - Średnia cena mleka w okresie od stycznia do lipca bieżącego roku wynosiła 133,78 zł/hl i była o 1,4% niższa w porównaniu z tym samym okresem 2019 r. Miesiące jesienne i końcówka roku zawsze charakteryzowały się wzrostem cen mleka. Pozytywnym objawem jest dodatni indeks podczas ostatniej aukcji na Global Dairy Trade, który jednak w jakiś sposób rzutuje na sytuację w Unii Europejskiej i Polsce. Ten rok jest jednak wyjątkowy ze względu na koronawirusa i ciężko przewidzieć jak sytuacja będzie wyglądać - zastrzega Dorota Śmigielska.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!