Zniżkujące światowe ceny masła wpływają na Polski rynek
Obniżka cen masła na rynku światowym i unijnym przyczyniła się do pogłębienia spadku krajowych cen tego produktu - informuje Agencja Rynku Rolnego.
W dniach 28 grudnia 2009 - 03 stycznia 2010 w zakładach mleczarskich objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach i konfekcjonowane w odnie-sieniu do poprzedniego tygodnia potaniało o 2,5-3,5 proc., do 12,69 zł/kg i 13,85 zł/kg. Wymienione rodzaje masła były jednocześnie o 4-9 proc. tańsze niż przed miesiącem.
W grudniu wyhamowana została wzrostowa tendencja cen odtłuszczonego mleka w proszku. W dniach 28.12.09 - 03.01.10, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, krajowi wytwórcy za produkt ten uzyskiwali 7,97 zł/kg. Jednocześnie dalszy dynamiczny wzrost wykazują ceny pełnego mleka w proszku, które w porównaniu do poprzedniego tygodnia wzrosły o blisko 5 proc., do 10,69 zł/kg. W odniesieniu notowań sprzed miesiąca ceny PMP były o ok. 12 proc. wyższe.
Ceny zbytu serów podpuszczkowych dojrzewających ulegają wahaniom. Na przełomie grudnia i stycznia średnia cena Edama ukształtowała się na poziomie 11,95 zł/kg i była o ponad 1% wyższa niż tydzień wcześniej. W tym czasie ser Gouda potaniał o 1,6%, do 12,14 zł/kg. Ceny obu gatunków serów były zbliżone do notowanych w przed miesiącem.
