Wskazuje, że duży wzrost spożycia tłuszczu mlecznego zanotowano w krajach o dużej populacji jakimi są Stany Zjednoczone czy Chiny. Wzrosło także zapotrzebowanie na tłuszcz mleczny u producentów spożywczych wyrobów luksusowych jak np. lody. - Zadziałały mechanizmy wolnego rynku: przy większym zapotrzebowaniu na produkt rośnie jego cena – mówi prezes Borawski.

W jego opinii, nie bez znaczenia na wzrost cen tłuszczu mlecznego był także spadek produkcji mleka krowiego w Unii Europejskiej spowodowany niskimi cenami płaconymi rolnikom za surowiec.

Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol posiada 12 zakładów. Jest największą spółdzielnią mleczarską w Polsce. Co roku skupuje i przerabia ponad 1,5 mld litrów mleka, co stanowi 15 proc. skupu surowca w kraju. Mleko odbiera od 11 tys. rolników, zatrudnia 2,3 tys. pracowników.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl