Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

EEC Trends - NA ŻYWO

20 STYCZNIA 2022  •  WARSZAWA
TRWA TRANSMISJA

Sesja inauguracyjna: Globalne łańcuchy dostaw

PRZEJDŹ DO STRONY TRANSMISJI

Avan Garden - soki pod ciśnieniem ze wsparciem Banku Pekao SA

Firma Foodco Vita sp. z o.o., która swoją produkcję soków Avan Garden prowadzi w Janowie niedaleko Kozienic, realizuje inwestycje polegające na produkcji soków pasteryzowanych temperaturowo i ciśnieniowo. Ta druga, to innowacyjna metoda pozwalająca przedłużyć przydatność do spożycia różnych produktów zachowując ich wartości. Wspiera ją w tym Bank Pekao SA.
  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 14-12-2021, 14:03
Avan Garden - soki pod ciśnieniem ze wsparciem Banku Pekao SA
Soki Avan Garden utrwalane są w technologii HPP; fot. mat.pras.

- Kilkanaście lat temu próbowaliśmy z żoną swoich sił w produkcji soków jednodniowych, jednakże natrafiliśmy na problem logistyczny. Takie soki charakteryzowały się krótkim okresem przydatności i nie można było ich daleko transportować. To było motorem poszukiwania technologii, która pozwoliłaby wydłużyć okres przydatności przy zachowaniu wszystkich minerałów i mikro elementów. Tak powstała marka Avan Garden – mówi Zenon Kaczmarczyk, właściciel Foodco Vita sp. z o.o.

Technologia HPP w produkcji żywności

Jak przyznał, z technologią HPP spotkali się po raz pierwszy w USA i postanowili ją wykorzystać. - Stworzyliśmy przedsiębiorstwo, które będzie dawało dostęp konsumentom do świeżych pełnowartościowych napojów, pomimo dzielących odległości. Obecne nasza technologia jest wdrożona i szukamy partnerów biznesowych, chcących działać w naszym zdrowym biznesie – dodaje.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Utrwalanie ciśnieniowe (czyli HPP – High Pressure Pasteurization) odbywa się bez zastosowania wysokich temperatur, a produkt pasteryzowany jest pod ciśnieniem, w niskiej temperaturze, w wodzie, w opakowaniu docelowym. - W produktach Avan Garden nie tracimy cennych witamin, nie zmienia się barwa i smak produktu. Jednocześnie dezaktywujemy szkodliwe drobnoustroje (bakterie, grzyby i pleśnie) - dzięki czemu produkty, czyli soki, smoothie i shoty wytworzone w technologii HPP dostarczają istotnych dla zdrowia składników odżywczych oraz wyglądają i smakują jak świeżo wyciśnięte – tłumaczy Zenon Kaczmarczyk.

Proces HPP można wykorzystać w wielu branżach, nie tylko produkcji soków i napojów, m.in. w branży mięsnej (mięso surowe, surowe produkty mięsne fermentowane, wędliny, mięso peklowane, gotowane produkty mięsne); branży rybnej (ryby, owoce morza, dania gotowe); branży mleczarskiej (mleko, mleczne napoje fermentowane, sery); branży owocowo-warzywnej (guacamole i pulpa z awokado, salsy, sosy, dressingi, humus, puree z owoców, warzyw, sałatki owocowe, warzywne dania dla niemowląt, żywność dla niemowląt na bazie białka); branży dań gotowych (sałatki, zupy, pizza, zapiekanki, sosy, pierogi, makarony, dania z ryżem), w kosmetykach i karmach dla zwierząt.

Foodco Vita - wsparcie ARiMR, Banku Pekao SA i Pekao Leasing sp. z o.o

- Pierwszym krokiem, by wdrożyć nową technologię w Polsce było otrzymanie dotacji z ARiMR, która była jednym ze źródeł finansowania zewnętrznego. Drugim, bardzo ważnym krokiem było nawiązanie współpracy z Bankiem i Leasingiem Pekao. Bank Pekao uwierzył w naszą wizję i biznes. Współpraca opiera się na zabezpieczeniu dotacji i finansowaniu maszyn produkcyjnych. Liczymy na owocną i długoterminową współpracę z Pekao, ponieważ obecnie wystartowaliśmy ze sprzedażą i naturalnym efektem tego jest zapotrzebowanie na finasowanie obrotowe – mówi właściciel Foodco Vita sp. z o.o.

Bank Pekao SA wspiera innowacje i start-upy

- HPP, jak każda nowa technologia, obarczona jest ryzykiem „wieku dziecięcego”. Istnieje szereg ryzyk, które jako Bank musimy zdiagnozować i zminimalizować ewentualne ich negatywne skutki. Z drugiej strony stawiamy na rozwój naszych klientów i innowacyjne technologie, wspierając finansowaniem takie działania. Rozwijamy swoją wiedzę sektorową, aby być partnerami dla naszych klientów. W takich projektach kluczowa jest strukturyzacja finansowania dbając o komfort i bezpieczeństwo dla naszych klientów i Banku - tłumaczy, Małgorzata Klimaszewska, Dyrektor Centrum Korporacyjnego w Gliwicach, Pion Bankowości Przedsiębiorstw w Banku Pekao SA.

Jak podkreśla Szczepan Kiełtyka, Starszy Doradca Klienta w Centrum Korporacyjnym w Gliwicach, w tym projekcie dodatkowym wyzwaniem było finansowanie start up-u. To trudne, a jeszcze bardziej w czasach pandemii. - W Banku Pekao mamy wysoko wykwalikowaną kadrę doradców, analityków kredytowych, specjalistów branżowych i decydentów i dzięki wspólnemu zaangażowaniu jesteśmy w stanie zmierzyć się z każdym nawet najtrudniejszym wyzwaniem. Wielokanałowe współdziałanie wielu osób daje nam możliwość spełniać oczekiwania naszych klientów – mówi.

Zdrowie żywienie – perspektywy dla producentów

Zmiany na rynku detalicznym w podejściu do zdrowego żywienia obserwujemy już od 10-ciu lat. Proces ten przyspieszyła pandemia. Wszyscy zrozumieli, że zdrowie jest najważniejsze, a aby mieć zdrowie, trzeba jeść i pić zdrowe produkty. Konsumenci zaczęli zwracać większą uwagę na etykiety, interesują się składami produktów i tym jak dany produkt został wyprodukowany.

Na półkach sklepowych jest coraz więcej produktów z tzw. czystą etykietą np. brak ulepszaczy i konserwantów w produktów spożywczych. Występuje także zjawisko wzbogacania produktów spożywczych witaminami czy minerałami oraz komponentami pomagającymi w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu (regulacja pracy jelit, odżywienie skóry włosów i paznokci, koncentracja).

- Nasze produkty produkowane w technologii HPP nie są wzbogacane. Można powiedzieć, że nie muszą być, bo w procesie utrwalania ciśnieniowego w niskiej temperaturze, nie tracimy witamin czy minerałów – podkreśla Zenon Kaczmarczyk, właściciel Foodco Vita sp. z o.o.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!