Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Napoje

Ekspert: Trudno jest znaleźć alternatywną do cukru substancję słodzącą

Biały cukier jest coraz mocniej piętnowany - konsumenci nie chcą go w składzie żywności. Siłą rzeczy konsumenci - a w konsekwencji producenci żywności - szukają alternatyw. Tu jednak pojawia się problem: trudno jest znaleźć surowiec, który zapewni profil smakowy i siłę słodzenia sacharozy, nie będąc nią - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl, Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex Plus.

Ekspert: Trudno jest znaleźć alternatywną do cukru substancję słodzącą
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex Plus

Jak podkreśla prezes Hortimex Plus, substancje słodzące pochodzenia naturalnego cieszą się zainteresowaniem konsumentów w Polsce, jednak trudno mówić o większym popycie.

- Niezaprzeczalnym faktem staje się negatywne postrzeganie białego cukru. Jakkolwiek konsumentom trudno zaakceptować mniej słodki smak, szczególnie tradycyjnych produktów spożywczych, to jednak biały cukier staje się „czarnym charakterem” na etykietach – nie chcemy go w składzie. Siłą rzeczy konsumenci (a w konsekwencji producenci żywności) szukają alternatyw. Tu jednak pojawia się problem: trudno jest znaleźć surowiec, który zapewni profil smakowy i siłę słodzenia sacharozy, nie będąc nią – tłumaczy Mateusz Kowalewski.

Na przestrzeni lat wymyślono i wprowadzono do użycia wiele substancji słodzących, mających być alternatywą dla cukru. Na niektórych rynkach (np. w USA) zdobyły one popularność.

- Dzisiejszy konsument jest jednak szczególnie wymagający: sam fakt zastąpienia cukru nie wystarcza, równie ważne jest czym go zastąpimy. Groźnie brzmiące substancje są równie niepożądane w składzie produktu, jak cukier. Powoduje to dalsze poszukiwanie substancji, która zapewniłaby upragnioną słodycz, nie będąc produktem syntetycznym – mówi prezes firmy Hortimex Plus.

Jedną z nielicznych alternatyw jest dzisiaj stewia. Jest słodsza od cukru i ma naturalne pochodzenie.

- Wprawdzie w aplikacjach spożywczych produkowanych w Europie stewia dopuszczona jest do stosowania pod postacią dodatku do żywności (glikozyd stewiolowy – E 960), ale ten fakt konsumenci skłonni są zaakceptować, lub go nie zauważają. Większym problemem jest fakt, że stewia pozostawia charakterystyczny lukrecjowy posmak. Pomimo licznych zabiegów producentów glikozydu stewiolowego, zmierzających do redukcji tego niepożądanego efektu, problem pozostaje. Ten „defekt” jest jedną z głównych przyczyn umiarkowanego sukcesu rynkowego produktów ze „stewią”. Trudno zatem przewidzieć czy stewia podbije rynek żywności czy inne. Zaryzykowałbym tezę – podbije, o ile poradzimy sobie z niepożądanym posmakiem – dodaje Kowalewski.

Producenci żywności zatem nadal z utęsknieniem wypatrują alternatywy dla cukru. Niewielkie szanse ma miód.

- Wprawdzie postrzeganie miodu przez konsumentów jest pozytywne, jednak jego ograniczona dostępność, w konsekwencji wysoka cena, a także technologiczne ograniczenia w zastosowaniu powodują, że trudno upatrywać w nim przyszłej alternatywy dl cukru, szczególnie zważywszy na kurczącą się populację pszczół – głównych producentów miodu – zauważa prezes Hortimex Plus.

CENY HURTOWE

więcej informacji:

cukier RSS ALERT    /    słodziki RSS ALERT    /    stewia RSS ALERT    /    miód RSS ALERT    /    Mateusz Kowalewski RSS ALERT    /    Hortimex Plus RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • marti 2016-02-01 09:39:15
    a ksylitol? smak jak cukru, a zdrowszy, kwestia by produkować go taniej niż do tej pory
  • Obserwator... 2016-02-01 18:35:28
    Stevia ale pomieszana z cukrem by załagodzić jej posmak. Bez kampanii promującej produkty z stevią, która by informowała o jej zaletach i pochodzeniu będzie traktowana jak sztuczne słodziki. Niestety świadomość konsumencka pod tym względem jest mała... Co do Ksylitolu, to jest produkowanych również w chinach. Tyle, że nie produkowany z kory brzozy więc właściwości gorsze... Więc pewnie podobny jakościowo do miodu z CHRL.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.35.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!