Ekspert: Trudno jest znaleźć alternatywną do cukru substancję słodzącą
- Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
- Data: 29-01-2016, 11:00
- Popyt zatem na alternatywy dla cukru jest potencjalny: będzie ogromny, jeśli znajdzie się alternatywa idealna - bez kompromisu dla smaku - lub będzie „pełzający”, jeśli tego kompromisu będzie wymagać – dodaje.
Zdaniem Mateusza Kowalewskiego, można dziś znaleźć alternatywy pochodzenia naturalnego, inne niż stewia: może to być fruktoza (cukier prosty, naturalnie występujący w owocach) lub izomaltuloza zwana palatynozą, naturalnie występująca m.in. w miodzie. Jest wprawdzie mniej słodka od cukru, ma jednak cechy korzystne dla zdrowia: nie rozkłada się w jamie ustnej, dzięki czemu nie sprzyja próchnicy zębów a jej niski indeks glikemiczny czyni ją bezpieczną dla diabetyków. Jest także alternatywnym dla cukru źródłem energii.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Niska cena cukru w sieciach przyciągnęła cukierników? "Sytuacja się normuje"
-
Limity w kolejnej sieci: cukier po 5,50 zł. Można kupić maksymalnie 3 kg
-
Rafał Romanowski o problemach z cukrem: to gry rynkowe sieci handlowych
-
Czy cukiernie mają problem z zakupem cukru?
-
Rosja ma teorię, dlaczego w Polsce brakuje cukru. Znalazła winnego
-
Miód wśród najczęściej fałszowanych produktów spożywczych na świecie
-
Brak cukru to wina klientów? Sieci handlowe zdradzają, co dzieje się w sklepach
-
Kowalczyk: 4-5 zł to cena cukru, która może się ukształtować po nowym sezonie skupowym
-
Kto dokładnie stwierdził, że w Polsce brakuje cukru?
-
Cukier drożeje. Produkcję w Polsce kontrolują dziś cztery firmy
komentarze (2)
a ksylitol? smak jak cukru, a zdrowszy, kwestia by produkować go taniej niż do tej pory
OdpowiedzStevia ale pomieszana z cukrem by załagodzić jej posmak. Bez kampanii promującej produkty z stevią, która by informowała o jej zaletach i pochodzeniu będzie traktowana jak sztuczne słodziki. Niestety świadomość konsumencka pod tym względem jest mała... Co do Ksylitolu, to jest produkowanych również w chinach. Tyle, że nie produkowany z kory brzozy więc właściwości gorsze... Więc pewnie podobny jakościowo do miodu z CHRL.
Odpowiedz