Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Napoje

Herbata wysokobiałkowa może być kolejnym dużym trendem na rynku napojów

Wysokobiałkowa mrożona herbata może być kolejnym dużym trendem na rynku napojów – ocenia Arla Foods Ingredients. Popyt na napoje funkcjonalne czy wzbogacone szybko rośnie. W samych Stanach Zjednoczonych, gdzie sprzedaż wzrosła o 51 proc. między 2014 a 2019 r., przewiduje się, że wartość tego rynku do 2024 r. wyniesie 819 mln USD.

Herbata wysokobiałkowa może być kolejnym dużym trendem na rynku napojów
Popyt na napoje funkcjonalne bardzo szybko rośnie fot. materiały prasowe

Aby sprostać temu zapotrzebowaniu, zarówno marki sportowe, jak i główne marki mainstreamowe dążą do stworzenia nowych funkcjonalnych napojów - a wiele z nich zaczyna zwracać uwagę na herbatę.

- Zapotrzebowanie na innowacyjne napoje funkcjonalne jest ogromne, a mrożona herbata o wysokiej zawartości białka to doskonały sposób na jego sprostanie temu zapotrzebowaniu. Jednym z powodów, dla których herbata i białko są idealnymi partnerami, jest to, że oba mają dobrze znane korzyści zdrowotne. Herbata, która od wieków jest ulubionym napojem milionów ludzi na całym świecie, ma silny związek ze zdrowiem. Podobnie korzyści płynące z białka w takich obszarach, jak utrata wagi i wzrost mięśni są coraz bardziej poszukiwane przez konsumentów – mówi Ulrik Bank Pedersen, General Manager, North America, w Arla Foods Ingredients.

- Oferując wysokobiałkowe herbaty mrożone, producenci mogą wprowadzić świeży powiew w stabilnych preferencji konsumentów bez uszczerbku dla ich smakowych preferencji. I w przeciwieństwie do niektórych składników napojów, białko nie wywoła dzwonków alarmowych w głowach – a prawdopodobnie zwiększy tylko atrakcyjność produktu. Niezależnie od tego, czy jest to RTD, czy shake, nasze rozwiązania są idealnym sposobem na stworzenie smacznych, wygodnych wysokobiałkowych mrożonych herbat, które zaspokoją pragnienie konsumentów dbających o zdrowie – dodaje.

Mrożona herbata od dawna jest popularnym zdrowym napojem ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, a wiele produktów ma obecnie etykietę superfood. Jednym ze sposobów na dalsze zwiększenie jej wartości odżywczej jest dodanie izolatu białka serwatki (WPI). Korzyści WPI dla budowania i utrzymania masy mięśniowej są dobrze znane i od wielu lat jest on stosowany w napojach RTD.

Jednak spełnienie obietnicy dostarczenia napoju bogatego w białko przy zachowaniu czystego, orzeźwiającego smaku herbaty może być trudne. Arla Foods Ingredients oferuje trzy różne stabilne w przetwarzaniu rozwiązania WPI, które mogą sprostać temu wyzwaniu, umożliwiając tworzenie pysznych, wysokobiałkowych mrożonych napojów herbacianych:

• Lacprodan® ISO.Water może być używany do wytwarzania stabilnych napojów UHT o czystym i podobnym do wody smaku.

• Lacprodan® ISO.Clear może być stosowany do produkcji klarownych napojów o naturalnym i orzeźwiającym profilu smakowym.

• Lacprodan® ISO.WaterShake może być stosowany w przejrzystej, podobnej do wody mrożonej herbacie, która dostarcza 20 g białka i nie zawiera cukru ani tłuszczu.

Arla Foods Ingredients jest światowym liderem w dziedzinie rozwiązań serwatkowych o wartości dodanej. Dostarcza składniki pochodzące z serwatki, wspierając przemysł spożywczy w rozwoju i wydajnym przetwarzaniu bardziej naturalnej, funkcjonalnej i pożywnej żywności.

Arla Foods Ingredients jest spółką zależną należącą w 100 proc. do Arla Foods z siedzibą w Danii.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

napoje RSS ALERT    /    napoje funkcjonalne RSS ALERT    /    herbata RSS ALERT    /    herbata mrożona RSS ALERT    /    herbata wysokobiałkowa RSS ALERT    /    proteiny RSS ALERT    /    Arla Foods RSS ALERT    /    Ulrik Bank Pedersen RSS ALERT    /    rynek herbaty RSS ALERT    /    rynek napojów RSS ALERT    /    napoje proteinowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.190.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!