Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Napoje

Kawa a zmiany klimatu. Czy wkrótce zabraknie nam Arabiki?

Zmiany klimatu mogą znacząco ograniczyć dostępność do kawy. Szczególnie wrażliwe na wzrosty temperatury są plantacje Arabiki - wynika z najnowszego raportu Koalicji Klimatycznej.

Kawa a zmiany klimatu. Czy wkrótce zabraknie nam Arabiki?
Kawa a zmiany klimatu. Czy wkrótce zabraknie Arabiki? fot. pixabay

Autor: Raport "Wpływ zmiany klimatu w zmiany klimatu na bezpieczeństwo żywnościowe Polski"
Data: 15-10-2020, 14:00

Jak wyjaśniono w raporcie, kawę uprawia się w strefie tropikalnej między zwrotnikiem Raka a zwrotnikiem Koziorożca, z wyjątkiem Mozambiku, który leży na południe od wymienionej strefy.

Kawę uprawia się w Azji, Afryce, Ameryce Południowej i Północnej oraz Oceanii. Uznaje się, że temperatura i dostępność wody mają kluczowe znaczenie dla wydajności produkcji kawy, choć podstawowe gatunki: Arabika i Robusta, różnią się wrażliwością na modyfikację tych czynników.

Arabica jest bardziej wrażliwa i trudniejsza w uprawie. Jej plantacje muszą być położone na wysokości od około 1000 do 2000 m nad poziomem morza. Wymagają gleb o niskim pH. Uprawiana jest przede wszystkim w Afryce i Ameryce Południowej, silnie reaguje na wzrost temperatury, zwłaszcza jeśli występuje on podczas kwitnienia i owocowania. Optymalna temperatura uprawy waha się w przedziale 10–30°C. Wzrost średniej temperatury podczas owocowania ponad 23°C utrudnia dojrzewanie owoców, a wzrost temperatur ponad 30°C zmniejsza wzrost roślin, powoduje żółknięcie i utratę liści, w znacznym stopniu ograniczając plonowanie. Wysokie temperatury znacząco zwiększają narażenie upraw na choroby i szkodniki, a stres wodny zmniejsza efektywność fotosyntezy. Wzrost temperatury zwiększa także zagrożenie upraw Arabiki na chorobę Hemileia Vastatrix (tzw. Rdza Kawowa), która już dziś jest istotnym czynnikiem wpływającym na uprawę tego gatunku.

Kawa Robusta jest mniej wrażliwa na wysokie temperatury (choć bardziej wrażliwa na niskie temperatury), dlatego też uznaje się ją za mniej wrażliwą na skutki zmiany klimatu. Jest łatwiejsza w uprawie i bardziej odporna na choroby. Optymalna temperatura uprawy waha się w przedziale od 12 do 36°C. Uznaje się, że uprawa Robusty będzie mniej wrażliwa na skutki zmiany klimatu, choć zdaniem części badaczy może to być rezultatem mniejszej liczby badań prowadzonych w odniesieniu do tego gatunku, gdyż ma on mniejsze znaczenie w globalnym rynku kawy (udział Arabiki w rynku wynosi ponad 70%, podczas gdy Robusty poniżej 30%). Ponieważ plantacje Robusty mogą być położone w bardziej przystępnych rejonach, na wysokości już od około 200 m nad poziomem morza, to uznaje się, że gatunek ten łatwiej zaadaptuje się do zmiany klimatu w przypadku znaczącego wzrostu temperatury, jej plantacje będzie można przenieść na większe wysokości. W przypadku Arabiki przeniesienie upraw na wyżej położone tereny może nie być fizycznie możliwe.

Zob. Zmiany klimatu ograniczając ich dostępność

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Arabika RSS ALERT    /    kawa RSS ALERT    /    zmiany klimatyczne RSS ALERT    /    Robusta RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.254.197
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!