• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Krynica Vitamin: Stewia nie weszła nam w krew

- Po doświadczeniach, próbach organoleptycznych i testach wśród konsumentów okazało się, że najlepiej smakuje stewia z cukrem. Sama stewia zwyczajnie nie weszła nam w krew - mówi Katarzyna Kardas, główna technolożka Krynicy Vitamin S.A.
  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 12-08-2021, 13:48
Krynica Vitamin: Stewia nie weszła nam w krew
Stewia to roślina zawierająca związki organiczne zwane glikozydami stewiolowymi, które są odpowiedzialne za słodki smak liści./fot. shutterstock

Ps.pl: Jakie są wady, a jakie zalety stewii - szczególnie w kontekście produkcji napojów?

Katarzyna Kardas, główna technolożka Krynicy Vitamin S.A: Stewia to roślina zawierająca związki organiczne zwane glikozydami stewiolowymi, które są odpowiedzialne za słodki smak liści. Przyjmuje się, że stewia ma słodkość około 100-120 razy większą od cukru. Jednakże w porównaniu do cukru, jej ilość w zależności od kategorii produktu (napoje, suplementy diety w formie płynnej, napoje alkoholowe, piwa itp.) – jest limitowana w UE. Wynika to z rozporządzenia Parlamentu Unii Europejskiej i Rady (WE) nr 1333/2008 i rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 dotyczących unijnego wykazu dodatków do żywności i ich poziomów.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Zatem ilość stewii, jaką możemy dodać do napoju aromatyzowanego odpowiada około 60 g/1000 ml. Porównując smak napoju przygotowanego na bazie stewii z produktem przygotowanym na bazie cukru bądź na bazie syntetycznych substancji słodzących, napój ze stewią smakuje najgorzej. To inny rodzaj słodyczy, wybijający się na końcu i pozostawiający nieprzyjemny palący posmak.

Po wielu doświadczeniach, próbach organoleptycznych i testach wśród konsumentów okazało się, że najlepiej smakuje stewia z cukrem, bowiem zachodzi tu zjawisko synergii pomiędzy tymi substancjami, potęgujące odczucie słodkości lub - w przypadku napojów bez cukru – z inną substancją słodzącą. Stosując wariant pierwszy tzn. układ słodzenia stewia z cukrem – otrzymujemy produkt o obniżonej wartości kalorycznej, smaczny.

W przypadku produktów, które zgodnie z Rozp. UE 1924/2006 – pozycjonujemy w kategorii produktów posiadających oświadczenie żywieniowe „nie ma wartości kalorycznej, „nie zawiera cukrów”, najczęściej stosuje się kombinację stewia + słodziki syntetyczne lub też patrząc na wiodące marki w kategorii CSD same syntetyczne substancje słodzące. Częste jest zastosowanie układu aspartam + acesulfam K – gdzie każda z substancji jest 200-krotnie słodsza od cukru, natomiast łącznie, wskutek synergii, ten ekwiwalent wzrasta do 360 razy.

Czy jest jakiś naturalny bezkaloryczny słodzik inny niż stewia wykorzystywany w produkcji napojów?

Niestety, zgodnie z rozporządzeniem UE w sprawie unijnego wykazu dodatków do żywności możemy stosować jeszcze otrzymywany wskutek fermentacji glukozy erytrol, lecz jedynie jako wzmacniacz smaku na poziomie 1,6 proc.

Czy Krynica Vitamin produkowała kiedyś napoje ze stewią?

Tak, produkowaliśmy i produkujemy na różne rynki, jednakże są to napoje w układzie stewia + inna substancja słodząca. Stewia pojawia się w napojach bezalkoholowych gazowanych czy herbatach mrożonych.

Dopuszczenie na rynek stewii miało być kamieniem milowym w branży napojowej. Dlaczego tak się nie stało?

Stewia zwyczajnie nie weszła nam w krew. Zdecydowaliśmy o tym my sami, ze względu na nasze przyzwyczajenia smakowe.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!