KUPS rozwija system Certyfikowany Produkt. Zachęca do przystąpienia przetwórców, firmy i sieci handlowe oraz rolników
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) wprowadziło system jakości Certyfikowany Produkt (CP), który jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów i producentów oraz wymagania prawa.

Unia Europejska zaleca producentom artykułów spożywczych ich reformulację, która doprowadzić ma do ograniczenia spożycia przez konsumentów substancji takich jak: sól, tłuszcze nasycone i dodane cukry. Zgodnie z wydanym w 2016 r. Roadmap For Action On Food Product Improvement (Plan Działania Na Rzecz Poprawy Produktów Spożywczych) zmierzające do realizacji tego celu porozumienia i działania powinny przyczynić się do wyboru zdrowszych produktów i łatwiejszego do nich dostępu w UE do końca 2020 r. Podobne rekomendacje wysuwają też polski rząd i instytucje publiczne. W dokumentach takich jak Narodowy Program Zdrowia czy Strategia Na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju do roku 2020 (z perspektywą do 2030 r.) zachęca się producentów żywności do zmiany składu swoich produktów. Jest to dla nich wyzwanie, które jednocześnie stwarza nowe możliwości biznesowe, w tym także w zakresie innowacji swojej oferty.
System jakości Certyfikowany Produkt (CP) pozwala producentom przetworów z owoców i warzyw spełnić powyższe zalecenia w bezpieczny i zgodny z prawem sposób.
– System jakości Certyfikowany Produkt (CP) został opracowany w ścisłej współpracy z ekspertami z niezależnych jednostek badawczych, w celu zwiększenia udziału owoców i warzyw w produktach gotowych, a przez to w naszej diecie. Widzimy także rosnące zainteresowanie produktami, które cechują się właściwościami prozdrowotnymi. Producenci i przetwórcy dążą do tego, aby odpowiedzieć na zapotrzebowanie rynku, ale także szukają sposobów wyróżnienia się wśród konkurencji. Inicjatywa Stowarzyszenia KUPS ma na celu stworzenie prostego narzędzia, które pozwoli połączyć te trzy cele. Dodatkowo innowacyjne produkty o wysokiej wartości odżywczej, takie jak np. soki, smoothie czy musy, zwiększą swoje szanse na rynkach zagranicznych, szczególnie tych bardziej wymagających - komentuje Sekretarz Generalny KUPS, Barbara Groele.
Obecnie system jakości Certyfikowany Produkt (CP) funkcjonuje jako system branżowy, trwają jednak prace nad uzyskaniem statusu systemu krajowego przyznawanego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konsumenci poszukują artykułów spożywczych mających korzystnych wpływ na ich zdrowie. Dla 54% badanych kryterium to jest ważniejsze niż cena czy znana marka[1]. Warto podkreślić, że respondentki bardziej ufają produktom z certyfikatem – 87% wybrałoby produkt certyfikowany, nawet jeśli byłby on droższy. System jakości Certyfikowany Produkt (CP) pomaga odpowiedzieć na te wyzwania. Objęte nim mogą bowiem zostać tylko produkty z owoców i warzyw, do których: