Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Napoje

Manager Hoop Polska: Dodatki do żywności nie stanowią zagrożenia dla zdrowia

- Stosowanie substancji dodatkowych w produkcji żywności - zgodnie z obowiązującymi przepisami - nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumenta w świetle dostępnych wyników badań naukowych - mówi serwisowi portalpsozywczy.pl, Piotr Czarniak, PR Manager, Hoop Polska.

Manager Hoop Polska: Dodatki do żywności nie stanowią zagrożenia dla zdrowia
Piotr Czarniak, PR Manager, Hoop Polska

- Jako producent napojów zwracamy szczególnie baczną uwagę na zgodne z najnowszym prawodawstwem znakowanie naszych produktów, których etykiety rzetelnie informują o składzie i zawartych dodatkach - podkreśla Piotr Czarniak.

Jak podkreśla, aktualny asortyment rynkowy jest na tyle szeroki, że każdy z konsumentów może znaleźć produkt indywidualnie dopasowany do swoich oczekiwań - również tych związanych z zawartością substancji dodatkowych.

- Patrząc z punktu widzenia producenta o szerokim portfolio produktów, musimy pamiętać, że konsumenci nie są grupą jednorodną i każdy z nich, stojąc przy sklepowej półce, może kierować się diametralnie różnymi preferencjami zakupowymi. Dokonując zakupów, cześć osób nie patrzy na cenę, a kieruje się jedynie znajomością brandu i opakowania. Dla innych natomiast, jedynym wyznacznikiem wpływającym na zakupową decyzję jest skład produktu na etykiecie. Są też jednak konsumenci, którzy nade wszystko stawiają cenę i lubiany przez siebie smak, nie interesując się przy tym sposobem którym dany produkt był np.: konserwowany. Tu należy podkreślić fakt, że stosowanie substancji dodatkowych zgodnie z obowiązującymi przepisami nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumenta w świetle dostępnych wyników badań naukowych - komentuje przedstawiciel firmy Hoop Polska.

Zaznacza, że przed dopuszczeniem substancji dodatkowej do powszechnego stosowania przeprowadzana jest szczegółowa ocena bezpieczeństwa, która odbywa się na podstawie aktualnych wyników badań naukowych. Za przeprowadzanie takich analiz na poziomie światowym odpowiedzialny jest Wspólny Komitet Ekspertów FAO i WHO do Spraw Dodatków do Żywności (JECFA - The Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives).

Z kolei na poziomie Unii Europejskiej, dopuszczenie określonej substancji dodatkowej do produktów sprzedawanych na terenie Wspólnoty odbywa się po zaakceptowaniu jej przez panel do spraw dodatków do żywności, przypraw, substancji pomagających w przetwarzaniu i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością działający w ramach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

- W obu przypadkach ocena ta opiera się zawsze na podstawie wszystkich dostępnych i najbardziej bieżących wyników badań toksykologicznych, chemicznych i biologicznych. Akceptację uzyskują jedynie substancje, których wyniki badań nie budzą żadnych wątpliwości czy zastrzeżeń - podsumowuje Piotr Czarniak.

Czytaj także: Konsumentom brak wiedzy o dodatkach do żywności 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Hoop Polska RSS ALERT    /    dodatki do żywności  RSS ALERT    /    bezpieczeństwo żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • artmetic ekonsulting 2016-02-20 23:43:45
    Konserwanty i inne e-dodatki do żywności w Twojej komórce dzięki aplikacji Artmetic.pl z Google Play :)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.51.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!