Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Napoje

Naturalne zwalczanie bakterii w napojach

  • Autor: PAP Nauka
  • Data: 15-12-2020, 13:32
Smakowe wody mineralne i napoje izotoniczne mogą być skażone bakteriami Asaia spp. Drobnoustroje te da się jednak zwalczać naturalnymi metodami, wykorzystując ekstrakty roślinne i soki owocowe bogate w związki bioaktywne.
Naturalne zwalczanie bakterii w napojach
Naturalne zwalczanie bakterii w napojach; fot. PAP/Jacek Turczyk

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Szczepy Asaia spp. są mało wrażliwe na środki dezynfekcyjne stosowane w przemyśle napojów bezalkoholowych. Dlatego naukowcy poszukuję nowych rozwiązań recepturowych i technologicznych, które mają szansę na szybkie zastosowanie w praktyce.

Dr inż. Hubert Antolak otrzymał nagrodę Wydziału IV Nauk Technicznych PAN za pracę doktorską „Bakterie Asaia spp. jako nowe zanieczyszczenie napojów funkcjonalnych” oraz 8 związanych z nią artykułów naukowych.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!