Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Napoje

Nie ma racjonalnych podstaw do prowadzenia batalii przeciwko wodom butelkowanym?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-08-2015, 11:03
- Nie ma żadnych racjonalnych podstaw do prowadzenia batalii przeciwko wodom butelkowanym. Żadne argumenty ekonomiczne za jej zasadnością nie przemawiają. To, że woda z wodociągu jest tańsza nie jest prawdą. Natomiast, koszty społeczne szklanki wody z kranu są o niebo wyższe niż tej zapakowanej w butelce – mówi Tadeusz Wojtaszek z Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza.
Nie ma racjonalnych podstaw do prowadzenia batalii przeciwko wodom butelkowanym?
Zdaniem Tadeusza Wojtaszka, żadne argumenty ekonomiczne nie przemawiają za zasadnością picia wody z kranu kosztem wody butelkowanej; fot. shutterstock.com

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak tłumaczy ekspert, żeby wypić litr wody z kranu trzeba wyprodukować około 1000 litrów w stacji „uzdatniania” wody, z czego następnie 999 litrów służy celom gospodarczym i przemysłowym, m.in. do mycia chodników i samochodów, spłukiwania toalet, chłodzenia urządzeń przemysłowych, w rolnictwie itp.

- W sumie, koszt wyprodukowania ilości wody niesłużącej celom spożywczym znacznie przekracza koszt wypitej szklanki wody. Nie płaci za to, oczywiście, bezpośrednio konsument, ale są to koszty społeczne opłacane m.in. z naszych podatków. Niepoliczone są tu inne koszty związane z wyprodukowaniem wody wtłaczanej do sieci wodociągowej, w której ponownie jest psuta w starych, zapaskudzonych rurach, przez które przepływa. Przede wszystkim jednak nikt nie liczy w tym bilansie ceny surowca, którym jest pierwotnie czysta woda z podziemnych pokładów. Przykro mi to pisać, ale prowadzi się współcześnie gospodarkę rabunkową tego najcenniejszego daru naszej przyrody, którego za kilkaset, a może już za kilkadziesiąt lat może zabraknąć przyszłym pokoleniom – komentuje Tadeusz Wojtaszek.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Tomi 2015-08-17 15:15:18

    Panie prezesie. Woda w kranie jest poddawana odwróconej osmozie i jest sterylizowana ditlenkiem chloru (nie chlorem tylko czymś co jest od niego 100 razy lepsze, bezpieczne itd). Wystąpienie bakterii w uzdatnianej wodzie jest niemożliwe. Pewien producent wody pod Lesznem czerpie ją z niezarejestrowanych latami studni i to jest gospodarka rabunkowa. Ale co Pan o tym może wiedzieć? Nic

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!