Polacy piją więcej soków, jedzą więcej musów
Najnowsze badania pokazują, że pijemy coraz więcej soków, zarówno owocowych jak i warzywnych, a także jemy więcej musów. Trzyletnia kampania promocyjno-informacyjna „Soki i musy – witaminy w SMART formie” uświadomiła Polakom, że warzywa, owoce, 100% soki i musy owocowo – warzywne są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety dzieci i dorosłych. W ciągu ostatnich lat nie tylko wzrosło spożycie soków i musów, ale również zmieniło się ich postrzeganie.

Soki to w pełni naturalne produkty otrzymywane wyłącznie z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców i warzyw.
W Polsce ich konsumpcja stale wzrasta. W tegorocznym badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie” 23,9% osób zadeklarowało spożycie soków kilka razy dziennie, 33,3% codziennie, a 25,9% kilka razy w tygodniu. Wzrost spożycia 100% soków potwierdzają wyniki raportu AIJN, które pokazują, że z roku na rok faktyczne spożycie soków wśród Polaków wzrasta. W 2016 wyniosło aż o 7,9 % więcej niż w roku poprzednim. Wśród domowników soki owocowe najchętniej piją dzieci i kobiety. Polacy deklarują, że najchętniej spożywają je pomiędzy posiłkami (73,1%), a ponad połowa w czasie spędzanym poza domem oraz jako dodatek do obiadów i śniadań. Dzięki kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie” Polacy dowiedzieli się jak ważne jest włączenie do codziennej diety owoców i warzyw w różnych formach. Już 36,2% badanych uważa, że sok może doskonale zastąpić jedną z zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia porcji owoców i warzyw, co w porównaniu z wynikami przed rozpoczęciem kampanii stanowi wzrost o 6,5% wśród badanych.
Polacy są europejskim liderem spożycia soków warzywnych, jak pokazuje raport Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN), już w 2014 roku wypiliśmy ich aż 243 miliony litrów. Jednak ich spożycie ciągle rośnie. Dwa lata temu 14,6% respondentów deklarowało ich konsumpcję, a obecnie już 18,1%. Najczęściej sięgają po nie kobiety. W 2015 roku spożycie soków warzywnych wśród kobiet wynosiło 73,5%, aktualnie 77,1%. Soki warzywne są dużo chętniej niż soki owocowe traktowane jako zamiennik posiłku. W ten sposób spożywa je 36,2% badanych, czyli aż 6% więcej niż w 2015 roku. Ich spożycie między posiłkami wynosi 69,5%, co stanowi wzrost o 4% w stosunku do wyników sprzed dwóch lat.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.