Polacy uważają picie kawy za ważny aspekt swojej pracy
Z badania „Kawa jako element życia zawodowego pracowników małych, średnich i dużych firm” przeprowadzonego na zlecenie Nespresso Professional wynika, że czynni zawodowo Polacy uważają picie kawy za ważny aspekt swojej pracy. Przerwa na kawę jest dla nich szansą na chwilę relaksu, na doładowanie energii, nawiązanie bliższych relacji ze współpracownikami. A idealna kawa to kawa aromatyczna, mocna, gorąca, z pianką i pita w spokoju.

Czasem dni spędzane w pracy są do siebie podobne, a czasem zupełnie inne, niosące zmiany, wyzwania. Ich stałym elementem dla ponad 3/4 Polaków jest przerwa na kawę – pije ją 86 proc. ankietowanych. Z badania „Kawa jako element życia zawodowego pracowników małych, średnich i dużych firm” wynika także, że najczęściej osoby czynne zawodowo piją ją rano (63 proc.) i/lub w porze lunchu (49 proc.).
Przerwy kawowe w ciągu dnia zapewniają chwilę wytchnienia i są kluczowym elementem wzbogacającym relacje między pracownikami. Dla 70 proc. z nich kawa stanowi nieodłączny element życia biurowego. Średnio wypijamy w pracy 4,3 filiżanki kawy tygodniowo, w większości (ponad 75 proc. respondentów) korzystając z biurowej kuchni, miejsc przeznaczonych do wypoczynku i spotkań, czy w pomieszczeniu socjalnym. To sprzyja nawiązaniu bliższych relacji ze współpracownikami (tak przyznaje ¼ ankietowanych), poznaniu nowych osób, wymianie informacji.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Respondenci badania, niezależnie od wielkości firmy, w której są zatrudnieni, deklarowali, że piją kawę głównie dla przyjemności – jest to dla nich chwila relaksu i odprężenia, oderwania się na chwilę od zadań, ale także socjalizowania się ze współpracownikami. W drugiej kolejności traktują ją również jako zastrzyk energii i pobudzenie do pracy.
A jaką kawę lubimy w pracy najbardziej? Aromatyczną, mocną, z pianką i gorącą – to najczęściej podawane przez ankietowanych właściwości. Blisko 1/4 pracowników pije ją z mlekiem, w dużo mniejszym stopniu dodajemy do niej cukier, śmietankę, syrop smakowy czy przyprawy (2-5 proc.).
