Polscy naukowcy stworzyli podpałkę z odpadów po wypaleniu ziaren kawy
- Autor: PAP
- Data: 15-09-2023, 14:50

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Polscy naukowcy stworzyli podpałkę z odpadów po wypaleniu ziaren kawy
Łuski kawy są niezwykle delikatnym, lekkim i tłustawym odpadem. Jak poinformował ZUT na swoich stronach internetowych, o ich wykorzystanie do naukowców zwróciła się jedna ze szczecińskich palarni kawy. Zespół prof. Katarzyny Wilpiszewskiej z ZUT dodał do łusek kawy spoiwo (stearynę i/lub parafinę i/lub wosk sojowy i/lub wosk palmowy i/lub wosk pszczeli), a całość sprasował w podwyższonej temperaturze.
"Dodanie spoiwa poprawiło właściwości hydrofobowe i palność podpałki. Dzięki temu badacze ZUT otrzymali płytki, które po pocięciu mogą służyć jako podpałka, np. do grilla czy kominków" - podała uczelnia.
komentarze (0)