Presja fiskalna nie pomaga w utrzymaniu zdrowej diety
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 24-06-2021, 16:03

- Presja fiskalna jest bardzo silna, w wyniku czego trudno jest konsumentom utrzymać zdrową dietę, gdyż wybierają tańsze produkty, często gorszej jakości
- Z danych firmy Deloitte wyraźnie wynika, że 53 proc. konsumentów w sklepie lokalnym wybiera lokalne i polskie produkty
- Przy obecnym wzroście kosztów, istnieje uzasadniona obawa, że branża sokowa przestanie być konkurencyjna
- Branża sokowa i napojowa obserwuje trendy rynkowe oraz zachowania konsumentów. Duży wpływ na sektor napojowy ma wprowadzona opłata cukrowa, która nie dotyczy wprawdzie soków, ale napojów i nektarów owszem. Trudno dokładnie ocenić jej wpływ, gdyż została wprowadzona zaledwie kilka miesięcy temu. Widać jednak, że konsumenci wybierają produkty tańsze - mówił Julian Pawlak.
Polityka fiskalna a zdrowa dieta
Zwrócił uwagę, że presja fiskalna jest bardzo silna, w wyniku czego trudno jest konsumentom utrzymać zdrową dietę. Zdaniem KUPS-u lepiej jest prowadzić edukację niż przymus fiskalny. KUPS angażuje się w działania edukacyjne, gdzie podkreśla znaczenie spożywania warzyw i owoców, w tym naturalnych soków. Tymczasem producenci po wprowadzeniu opłaty cukrowej zauważyli wzrost cen. Prezes Pawlak zauważa, że podnoszenie cen jest skuteczne tylko do pewnego poziomu, po jego przekroczeniu konsumenci szukają alternatyw. - W naszym wypadku wybierają nienaturalne produkty, ale tańsze i gorsze odpowiedniki. Już teraz obserwujemy spadek spożycia 8 proc. r/r. - podkreślił.
Wśród innych trendów, jakie poruszył Julian Pawlak, wymienił m.in wzrost zakupów polskich produktów. - Coraz bardziej widoczny jest patriotyzm zakupowy. Z danych firmy Deloitte wyraźnie wynika, że 53 proc. konsumentów w sklepie lokalnym wybiera lokalne i polskie produkty, nawet jeśli podobne artykuły zagraniczne są nieco tańsze - dodał.
Cena najważniejsza
- Z drugiej strony konsumenci są bardzo wrażliwi na cenę, co szczególnie widać wśród kupujących w dyskontach, gdzie rośnie sprzedaż produktów marek własnych, a spada soków markowych. Spadła także sprzedaż soków w opakowaniach impulsowych. Branża dotkliwie odczuła zamknięcie sektora HoReCa, ale widać już powrót konsumentów i zamówień z tego sektora - mówił prezes KUPS.
W drugiej części swojej wypowiedzi, Julian Pawlak poruszył kwestie, jakie niepokoją sektor sokowy. Wśród nich wymienił wzrost kosztów, z jakimi boryka się branża - drożeją energia, opłaty fiskalne, opakowania. - Przy takim wzroście kosztów, istnieje uzasadniona obawa, że przestaniemy być konkurencyjni - mówił prezes Pawlak.
Zauważył także zagrożenia jakie niesie nowelizacja unijnej dyrektywy o rozszerzonej odpowiedzialności - czyli o recyklingu opakowań. - Koszty recyklingu opakowań wzrosną o kilkadziesiąt do kilkuset procent. Problemem będzie także wykonanie nowych norm zebrania i recyklingu opakowań. KUPS, we współpracy z partnerami, ma własne propozycje. Uważamy, że obecna dyrektywa zapewnia różne szanse dla sektora, ma jasne definicje i nie wymaga nowelizacji - mówił prezes KUPS.
Znakowanie dla przetworzonych produktów
Wskazał także na unijne przyspieszanie prac nad systemem znakowania wartości odżywczej produktów NutriScore. - Soki według tego systemu będą oznakowane jako CDE czyli na pomarańczowo i czerwono, czyli system będzie ostrzegał przed ich spożywaniem. Mocno przeciwko temu systemowi protestują na unijnym forum Włosi, którzy słusznie zauważają, że system promuje produkty wysokoprzetworzone w przeciwieństwie do naturalnych i prozdrowotnych - podkreślił Julian Pawlak.
Na koniec poruszył kwestię rozróżnienia sadów jabłkowych w Polsce na sady przemysłowe i produkujące jabłka deserowe. W jego opinii, sady przemysłowe - z przeznaczeniem na soki wymagają mniejszych nakładów przez producentów i powinny być promowane.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Do 2030 r. z polskiego rynku może zniknąć 20 proc. firm spożywczych
-
Czy zabraknie żywności w Europie?
-
Konsolidacja branży spożywczej. Jakie prognozy?
-
Jan Gaj, Pekao: Widzimy postępujący proces konsolidacji branży spożywczej
-
Inflacja bazowa na najwyższym poziomie od co najmniej dwóch dekad
-
Czy koncentracja sektora spożywczego w Polsce przyspieszy? [RAPORT]
-
Hortimex: Wiele przedsiębiorstw może rozważać sprzedaż firm
-
Czy konsolidacja branży spożywczej przyspieszy?
-
Podatek cukrowy przynosi coraz mniej pieniędzy do budżetu
-
Czy podatek cukrowy trzeba zapłacić także od naturalnego cukru w produkcie?
komentarze (0)