- Konsumenci w Europie, a przede wszystkim w Niemczech są przyzwyczajeni do kwasowości zagęszczonego soku jabłkowego z polskich jabłek. Jednak nie możemy się skupiać tylko na kwasowości, gdyż w Polsce sadownicy odchodzą od odmian wysoko kwasowych i zaczynają produkować jabłka typowo konsumpcyjne. Także ta kwasowość też się u nas zmienia. Koncentrat jest produkowany pod specyfikacje klientów, a takie wymagania są globalne. Konsumenci z Węgier czy z Ukrainy również proszą dostawców o takie parametry, także absolutnie nie ma tu mowy o jakiejś wyższości czy niższości koncentratu z Polski - tłumaczy Piotr Podoba.

Jak dodaje, koncentrat produkowany jest na całym świecie na podobnych urządzeniach. Różnica jest w jedynie widoczna w kwasowości, lecz to wynika z klimatu oraz z odmian, które się uprawia w danym kraju.

Czytaj: Prezes Döhlera: Zmienia się kwasowość zagęszczonych soków z polskich jabłek

 

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl