Rynek soków przeżywa drugą młodość. Spożywamy już niemal litr soków miesięcznie per capita
Konsumpcja soków owocowych w Polsce rośnie. Jak pokazuje raport AIJN, Polacy wypili w 2016 roku 543 miliony litrów soków owocowych – czyli równowartość pojemności 217 basenów olimpijskich. Mimo stosunkowo małej konsumpcji, pozostajemy liderem spożycia tych produktów wśród krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

W 2016 roku w prawie całej Unii Europejskiej odnotowano spadek spożycia 100% soków owocowych o 1,6%. Mimo to w Polsce spożycie tych produktów w 2016 roku wzrosło o blisko 40 milionów litrów w stosunku do 2015 roku (7,9%). Według danych GUS, konsumpcja 100% soków w Polsce w 2015 r. wobec roku wcześniejszego wzrosła o 6,8% (tj. do 11,28 litra/osobę), a w 2016 r. w porównaniu do roku poprzedniego zwiększyła się o 6,4% (do 12,0 litrów/osobę). Oznacza to systematyczny i realny wzrost spożycia soków na osobę. W 2016 roku przeciętny Polak wypił prawie litr soku w ciągu miesiąca, co daje tylko niewiele ponad 33 ml soku dziennie i o dwa mililitry więcej niż rok wcześniej. To nadal sporo mniej niż zalecane przez ekspertów 250 ml dziennie.
- W ostatnich kilku latach obserwujemy stopniową zmianę świadomości polskich konsumentów na temat roli prawidłowej diety. To bardzo pozytywna tendencja. Zwykle takie zmiany zachodzą wolno i są wypadkową wielu czynników takich jak: globalny wzrost dbałości o zdrowie a w ten trend wpisuje się picie soków owocowych czy bogacenia się społeczeństwa. W ciągu kilku ostatnich lat realizowane były również kampanie informacyjno-edukacyjnym, cieszy mnie, że już teraz widzimy realne skutki systematycznej edukacji na temat soków – komentuje dr Agnieszka Kozioł Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.
Dzięki działaniom edukacyjnym Polacy dowiadują się, jak ważne jest włączanie owoców i warzyw w różnych postaciach do codziennej, dobrze zbilansowanej diety. Jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia powinniśmy spożywać minimum 400 g owoców i warzyw w pięciu porcjach dziennie.
- Do niedawna wielu Polaków nie wiedziało, że 100% sok owocowy, w tym pomidorowy, zgodnie
z prawem Unii Europejskiej, nie może zawierać dodanego cukru, innych substancji słodzących, barwników czy konserwantów. Oznacza to, że 100% sok pod względem składu nie różni się od owoców, z których został wyprodukowany. Z powodzeniem możemy więc zastąpić jedną porcję owoców lub warzyw dziennie właśnie szklanką soku – dodaje.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.