Start-up z Gdyni wypuścił na rynek fermentowaną lemoniadę
Nielegalna to efekt połączenia pasji do procesu fermentacji, badań laboratoryjnych i poszukiwania nietypowych smaków. Producentem Nielegalnej jest Better Industry Sp. z o.o.- startup z Gdyni, z siedzibą w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym. Firma specjalizuje się w napoju kombucha i pracuje nad rozwiązaniem technologicznym dla producentów kombuchy, jednocześnie dostrzegając lukę rynkową i możliwości zastosowania procesu fermentacji także w innych napojach.

- Nielegalna powstaje w specjalnym procesie fermentacji. Fermentacja była wykorzystywana przez ludzi od wieków i powstaje coraz więcej publikacji naukowych potwierdzających korzystne właściwości produktów fermentowanych. Proces fermentacji Lemoniady zapewnia niską zawartość cukru, zawartość alkoholu poniżej 0,5% i oryginalny profil smakowy. Jest bardzo zbalansowany, niezbyt słodki, delikatnie kwaśny i z nutą goryczy, dzięki czemu doskonale gasi pragnienie – mówi Mariusz Jakubowski, producent Nielegalnej.
Najbardziej interesującym jest naturalne powstawanie nasycenia napoju. Nie jest zbyt intensywne, co tylko koresponduje z profilem smakowym Lemoniady. - Wykorzystujemy tylko naturalne i prawdziwe składniki i sok z cytryny NFC – dodaje.
Nielegalną będzie można znaleźć w lokalach gastronomicznych w dużych miastach w Polsce. Kolejne smaki w portfolio firmy będą pojawiały się wraz z rozwojem produkcji.
Nielegalna miała swoją premierę w maju, na początku będzie dostępna w lokalach i wybranych sklepach w Trójmieście i Warszawie. Cena detaliczna w sklepie to około 8zł/ 500ml, w lokalach gastronomicznych około 12zł / 500ml.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.