Woda nie jest produktem komercyjnym
- Autor: RW. portalspożywczy.pl
- Data: 07-04-2015, 14:32

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Zakres tych badań na UPWr prof. Stanisław Czaban określa: - Od gospodarki wodnej roślin po gospodarkę wodną świata. Wrocławscy naukowcy zajmują się wodą w żywieniu ludzi i zwierząt, i wodą w krajobrazie, budowlami i urządzeniami wodnymi i biochemią. Jeden z patentów UPWr to geokompozyty sorbujące wodę – wynalazek z przyszłością w uprawie roślin i w budownictwie. Z kolei geoinformatycy uczestniczą w wielkim międzynarodowym projekcie i śledzą w czasie rzeczywistym przemieszczanie się pary wodnej nad Polską (przetworzone przez nich dane trafiają do Anglii – to pozwala m.in. przewidywać nawałnice i groźne załamania pogody na kontynencie).
W swoje prezentacje o wodzie prof. Czaban wplata działające na wyobraźnię obrazki: a to parująca filiżanka kawy, a to tabliczka czekolady. Żeby wyprodukować tę pierwszą trzeba zużyć 140 litrów wody, 100- gramowa czekolada wymaga 2400 litrów. - Woda nie musi być czynnikiem ograniczającym rozwój gospodarczy, ale musimy nią inaczej gospodarować – podkreśla z kolei prof. Andrzej Drabiński. – Do wody trafia wszystko, co wytwarza człowiek: 2 miliony związków chemicznych. Warto się zastanowić jak to wpływa na ludzkie zdrowie, na życie na ziemi. Zwłaszcza, że wody będzie nam brakować, a co za tym idzie: będzie coraz droższa.
komentarze (0)