Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Możliwości wykorzystania owoców krajowych do produkcji win owocowych

Dokonano przeglądu piśmiennictwa na temat możliwości wykorzystania krajowych jabłek, aronii, wiśni, czarnej porzeczki i innych tego typu produktów do produkcji win owocowych. Scharakteryzowano te owoce pod kątem zawartości związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i in. Związki te mogą zapobiegać m.in. chorobom serca i naczyniowym; mają działanie przeciwkancerogenne, a także łagodzą ból i przeciwdziałają stresowi.

Możliwości wykorzystania owoców krajowych do produkcji win owocowych
fot. pixabay.com
  • Źródło www.wydawnictwo.ue.wroc.pl

Autor: Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Nauki Inżynierskie i Technologie 1(16)-2015, ISSN 2080-598, Klaudia Dąbrowska, Alicja Mańka, Małgorzata Krzywonos
Data: 16-02-2016, 14:08

Wiele owoców wykorzystuje się do produkcji win owocowych zarówno w przemyśle, jak i w warunkach domowych. Na podstawie dostępnej literatury można stwierdzić, że możliwe jest uzyskanie win o bardzo dobrej jakości oraz wyrazistym, pełnym smaku, który jest całkiem odmienny od smaku wina gronowego.

1. Wstęp

Na przełomie ostatnich lat obserwuje się znaczny wzrost zainteresowania zdrowiem, odpowiednim odżywianiem i zapobieganiem chorobom. W związku z tym ludzie przywiązują większą uwagę do tego, jakiego rodzaju pokarmy i napoje spożywają. W telewizji, prasie i Internecie coraz więcej mówi się o konieczności częstego jedzenia owoców i warzyw, a także ich przetworów. Naukowcy na każdym kroku starają się udowodnić, że składniki zawarte w owocach i ich przetworach są korzystne dla zdrowia ludzkiego i przyczyniają się do zapobiegania wielu chorobom oraz stresowi. Owoce zawierają wiele różnych składników bioaktywnych (związki fenolowe, w tym flawonoidy, i kwasy fenolowe, karotenoidy) o właściwościach przeciwutleniających, a także bardzo ważne w codziennej diecie witaminy. Spożywanie owoców bogatych w fenole roślinne korzystnie wpływa m.in. na przeciwdziałanie chorobie wieńcowej serca oraz zahamowanie skurczy żołądkowo-jelitowych [Rupa- singhe, Clegg 2007].

Według Głównego Urzędu Statystycznego spożycie wina przez Polaków wzrosło o prawie 50% (w roku 2000 było to 50 040 litrów, a w 2014 r. - 99 135 litrów). W przyszłych latach można się więc spodziewać jeszcze większego wzrostu. Przewiduje się, że w roku 2017 Polacy łącznie wypiją około 107 000 litrów tego trunku [GUS 2014]. Tendencj a wzrostowa dotyczy nie tylko win gronowych, ale także owocowych, które przez lata kojarzone były jedynie z tanimi wyrobami, o niskiej jakości. GUS podaje, że po kilku latach spadków w 2013 r. produkcja win owocowych zwiększyła się o 4,7%, natomiast w pierwszym kwartale 2014 r. wzrosła o 12,8% [Drewnowska 2014]. Wzrost ten można tłumaczyć obniżeniem przez Ministerstwo Finansów akcyzy na nie ze 158 do 97 zł za litr. Marki „premium”, na które przypada dziś nieco ponad 20% sprzedaży win owocowych, będą zwiększać udziały w rynku, kosztem tanich produktów [Drewnowska 2014].

więcej informacji:

wino RSS ALERT    /    rynek wina RSS ALERT    /    wina owocowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.102.38
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!