Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

13 lipca obchodzimy Dzień Frytek

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 13-07-2018, 09:55
Frytki to według Wikipedii rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie, w kraju pochodzenia – Belgii, stosowano do smażenia łój wołowy. Stosowane jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb. Frytki dzisiaj mają swoje święto! 


13 lipca obchodzimy Dzień Frytek
fot. shutterstock

Frytki powinny być sporządzane ze specjalnych odmian ziemniaków, zawierających duże ilości skrobi i o podłużnym kształcie bulwy. Frytki wytworzone z takich odmian ziemniaków nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu, przez co są smaczniejsze i mniej ciężkostrawne.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Do smażenia frytek używa się frytkownic, chociaż można je smażyć także w innych naczyniach czy na patelni. Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!