2020 r. będzie Międzynarodowym Rokiem Zdrowia Roślin
Pod koniec grudnia 2018 r. PIORiN przyjął wiadomość, że Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych proklamowało rok 2020 jako Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin. Rezolucja ONZ jest efektem kilkuletnich zabiegów społeczności całego świata, skutecznie wspierającej realizację inicjatywy zgłoszonej przez Finlandię.

Obecnie, na cztery miesiące przed inauguracją Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin (MRZR), gremia międzynarodowe – Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Międzynarodowa Konwencja Ochrony Roślin (IPPC), a także krajowe organizacje ochrony roślin intensywnie przygotowują się do organizacji wydarzeń, poprzez które na całym świecie w 2020 roku będzie popularyzowana tematyka zdrowia roślin. Oficjalne hasło obchodów brzmi „Chroniąc rośliny - chronisz życie” (ang. Protecting Plants, Protecting life).
Głównym przesłaniem Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin jest znaczenie zapobiegania rozprzestrzeniania się szkodników i chorób roślin, powodujących ogromne straty gospodarcze i spustoszenie w środowisku naturalnym, negatywnie wpływając na poziom życia, a nawet losy całych narodów.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Potwierdza to szereg przykładów z teraźniejszości i przeszłości rolnictwa. Czarną kartą historii Europy jest głód w dziewiętnastowiecznej Irlandii, spowodowany przez zarazę ziemniaka – chorobę wywołaną przez organizm grzybopodobny Phytophthora infestans. Ponieważ ziemniaki były podstawowym pożywieniem ówczesnych Irlandczyków, zniszczenie plonów ziemniaka doprowadziło do klęski głodu, a w konsekwencji do zmniejszenia populacji Irlandii o 30 procent: milion mieszkańców Irlandii umarło z powodu głodu lub chorób wywołanych niedożywieniem, a kolejnych 1,5 mln osób wyemigrowało z wyspy.
Współcześnie często jesteśmy niepokojeni informacjami o zagrożeniach związanych z występowaniem nowych, często bardzo niszczycielskich gatunków szkodników i organizmów chorobotwórczych dla roślin. Ich rozprzestrzenianie na nowe terytoria jest potęgowane przez ożywiony, ciągle rosnący międzynarodowy obrót towarów roślinnych oraz postępujące zmiany klimatu. Jedną z „ofiar” tych niekorzystnych zjawisk są plantacje bananów. Owoce te, które mają ok. 400 mln konsumentów na całym świecie, niebawem mogą stać się drogim, trudno dostępnym rarytasem. Wszystko z powodu tzw. choroby panamskiej bananów wywoływanej przez grzyb Fusarium oxysporum, który sieje spustoszenie w krajach Ameryki Pd., głównym zagłębiu produkcji bananów. Prognozuje się, że choroba może być przyczyną poważnego kryzysu ekonomicznego w całym regionie, poważnie już nadwyrężonym gospodarki Wenezueli. Naukowcy gorączkowo szukają rozwiązania problemu, a producenci i eksporterzy bananów w Kolumbii, Ekwadorze, Gwatemali i Kostaryce poważnie martwią się o swój byt.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.