71 proc. Polaków twierdzi, że w przeszłości owoce i warzywa były smaczniejsze
- Autor: Farmer.pl
- Data: 09-11-2017, 10:13

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Nie jest to możliwe – odpowiada PSOR (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin) - aby badani pamiętali smaki sprzed chemizacji rolnictwa. Pierwsze środki ochrony roślin, tj. siarka, były stosowane już 5 000 lat temu. Wraz ze wzrostem populacji, od ok 100 lat środki ochrony roślin stały się nieodzownym narzędziem w pracy rolnika i są wykorzystywane powszechnie w produkcji warzyw i owoców.
Według badań naukowców z Uniwersytetu Nowojorskiego na proces zapamiętania smaku jako „dobry” mają wpływ nasze pozytywne emocje związane z dzieciństwem. Czas dzieciństwa najczęściej stanowi dobre skojarzenie, to moment beztroski, sielanki, dobrych wspomnień, wakacji na wsi. Stąd idealizować będziemy wszystko, co pochodzi z tego okresu naszego życia.
komentarze (2)
A co z pomarańczami? Pamiętam z lat 90 okrąglutkie, soczyście pomarańczowe. A teraz? Blade, kwaśne, włókniste i do tego większości wyrasta wewnątrz ten pępek czy jak to się tam nazywa.
OdpowiedzNie zgadzam sie, ze wzgledu na stosowanie zbyt duzej ilosci nawozow i chemii w uprawie przemyslowej jablka nie moga byc tak smaczne i z unoszacym sie zapachem w mieszkaniu jak te z dziecinstwa. Druga sprawa obecnie mamy jablka przewaznie slodkie , kwasnych jest bardzo malo. W czasach dziecinstwa byly odmiany ktore owocowaly co dwa lata ale i tak mielismy w kazdym roku jablka. To prof Pieniazek sprowadzil ze USA nowoczesne odmiany i sposob uprawy. To samo jest z warzywami, owocami, miesem swinie chowane byly 12 miesiecy na naturalnej paszy, bydlo rasy polskiej, drob chowany na paszy naturalnej. W Polsce jakosc, smak, zapachsprawy zdrowotne bardzo sie pogorszyly.
Odpowiedz