Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Owoce i warzywa

71 proc. Polaków twierdzi, że w przeszłości owoce i warzywa były smaczniejsze

  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 09-11-2017, 10:13
Aż 71 proc. Polaków twierdzi, że kiedy byli dziećmi, owoce i warzywa były smaczniejsze. Niemal połowa z nas (49 proc.) uważa, że winę za pogarszający się smak żywności ponoszą środki chemiczne stosowane w rolnictwie – wynika z badań przeprowadzonych przez PSOR. Czy to możliwe, by na przestrzeni lat smak owoców i warzyw się zmienił?
71 proc. Polaków twierdzi, że w przeszłości owoce i warzywa były smaczniejsze
fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Nie jest to możliwe – odpowiada PSOR (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin) - aby badani pamiętali smaki sprzed chemizacji rolnictwa. Pierwsze środki ochrony roślin, tj. siarka, były stosowane już 5 000 lat temu. Wraz ze wzrostem populacji, od ok 100 lat środki ochrony roślin stały się nieodzownym narzędziem w pracy rolnika i są wykorzystywane powszechnie w produkcji warzyw i owoców.

Według badań naukowców z Uniwersytetu Nowojorskiego na proces zapamiętania smaku jako „dobry” mają wpływ nasze pozytywne emocje związane z dzieciństwem. Czas dzieciństwa najczęściej stanowi dobre skojarzenie, to moment beztroski, sielanki, dobrych wspomnień, wakacji na wsi. Stąd idealizować będziemy wszystko, co pochodzi z tego okresu naszego życia.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (2)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • astrolunarny 2017-11-10 10:08:06

    A co z pomarańczami? Pamiętam z lat 90 okrąglutkie, soczyście pomarańczowe. A teraz? Blade, kwaśne, włókniste i do tego większości wyrasta wewnątrz ten pępek czy jak to się tam nazywa.

    Odpowiedz
  • Adam Janik 2017-11-10 13:32:06

    Nie zgadzam sie, ze wzgledu na stosowanie zbyt duzej ilosci nawozow i chemii w uprawie przemyslowej jablka nie moga byc tak smaczne i z unoszacym sie zapachem w mieszkaniu jak te z dziecinstwa. Druga sprawa obecnie mamy jablka przewaznie slodkie , kwasnych jest bardzo malo. W czasach dziecinstwa byly odmiany ktore owocowaly co dwa lata ale i tak mielismy w kazdym roku jablka. To prof Pieniazek sprowadzil ze USA nowoczesne odmiany i sposob uprawy. To samo jest z warzywami, owocami, miesem swinie chowane byly 12 miesiecy na naturalnej paszy, bydlo rasy polskiej, drob chowany na paszy naturalnej. W Polsce jakosc, smak, zapachsprawy zdrowotne bardzo sie pogorszyly.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!