8 kwietnia to Międzynarodowy Dzień Opozycji Przeciw GMO
8 kwietnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Opozycji przeciwko Organizmom Zmodyfikowanym Genetycznie. Głównym założeniem jest uświadamianie ludziom jak niebezpieczne może być spożywanie żywności zawierającej GMO - informuje Kalbi.pl.

GMO to genetycznie modyfikowane Organizmy, które tworzone są przy pomocy różnego rodzaju technik niezgodnych z naturą. Do tego celu używane są metody inżynierii genetycznej. Stosuje się je po to, aby uzyskać lub dokonać zmian ich cech fizjologicznych. Pierwszy genetycznie zmodyfikowany organizm powstał w 1973 roku, natomiast do sprzedaży pierwszych zmodyfikowanych roślin doszło w 1994 roku w Stanach Zjednoczonych. 3 lata później zaprzestano ich sprzedaży. Technologia GMO stosowana jest także w przemyśle oraz farmacji. Jednak w tym przypadku Organizmy nie trafiają do środowiska. Największe kontrowersje GMO pojawiają się w przypadku roślin oraz zwierząt hodowlanych, ponieważ stanowią one ogromne zagrożenie dla zdrowia organizmów oraz środowiska naturalnego. Zdaniem osób, które stosują GMO ich plony są znacznie większe jednakże nie jest to prawdą. Naukowcy udowadniają, iż rośliny te nie są aż tak wydajne jak twierdzą rolnicy .
Tego rodzaju modyfikacje mają różnego rodzaju zastosowania. Są one bardzo często stosowane w produkcji różnych chemicznych substancji. Można tu niewątpliwie wyróżnić insulinę. Organizmy transgeniczne wykorzystywane są również podczas badań nad różnymi chorobami np. rakiem. Warto podkreślić, iż naukowcy z Kanady przedstawili szereg dowodów świadczących o tym, że pestycydy, które pochodzą z upraw Organizmów Modyfikowanych Genetycznie mogą przedostać się do krwiobiegu, co ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Modyfikacje genetyczne mają wpływ na zwiększenie odporności roślin na środki służące eliminacji chwastów, także na wysokie temperatury i zmiany klimatu. Wpływają one także na przedłużenie świeżości takich produktów jak owoce czy warzywa jednocześnie zwiększając ich rozmiar. Stosowane są także w celu poprawienia smaku danego produktu, jako tzw. ulepszacz - informuje serwis Kalbi.pl.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.