Zgodnie z danymi najnowszego raportu The World of Organic Agriculture wydatki na żywność ekologiczną stanowią w Polsce 0,2 proc. wydatków na żywność ogółem. Dla porównania udział wydatków na zdrową żywność w całkowitych wydatkach na żywność wśród krajów Europy Zachodniej najwyższą wartość przyjął w Danii (7,6 proc.), Szwajcarii (7,1 proc.), Austrii (6,5 proc.), Szwecji (6,0 proc.), Niemczech (4,4 proc.) oraz Luksemburgu (3,4 proc.).
- Wskazuje to na duże perspektywy zwiększania się udziału żywności ekologicznej w polskim rynku żywności wraz z dalszym bogaceniem się społeczeństwa. Dodatkowym wsparciem dla takiej oceny jest nieproporcjonalna różnica pomiędzy udziałem wydatków na zdrową żywność w Polsce i krajach Europy Zachodniej w stosunku do różnicy w zamożności poszczególnych społeczeństw definiowanej jako PKB na mieszkańca. Innymi słowy konsumujemy o wiele mniej żywności ekologicznej od krajów Europy Zachodniej niż wynikałoby to z różnic w zamożności - zapewnia Jakub Olipra.
Niemniej jednak jego zdaniem przedstawione wyżej dane sygnalizują jednocześnie, że nawet w krajach bogatych segment żywności ekologicznej jest niewielki i nie przekracza 10 proc. wartości całkowitych wydatków na żywność, co pozwala wyznaczyć potencjalne granice dla rozwoju tego rynku w Polsce w długim okresie.
- Należy przy tym zauważyć, że popyt wewnętrzny nie jest granicą dla producentów żywności ekologicznej w Polsce. Bliskość geograficzna Niemiec, które zgodnie z danymi The World of Organic Agriculture są największym rynkiem żywności ekologicznej w Europie i odpowiadają za 13 proc. światowego popytu na zdrową żywność otwiera przed polskimi producentami żywności ekologicznej duże możliwości eksportowe - dodaje analityk Credit Agricole
Dodatkowe wsparcie stanowi dla nich wysoka konkurencyjność cenowa polskiego eksportu, wynikająca m.in. z relatywnie niskich kosztów pracy w Polsce.
- Pozwala to na sformułowanie wniosku, że w najbliższych latach szybki wzrost popytu na zdrową żywność w Polsce a także rozwój jej krajowej produkcji będzie kontynuowany- zapewnia Jakub Olipra.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (1)
Szanowny Ekspercie Nie ma czegoś takiego jak \"zdrowa\" żywność. Bo czy jest na rynku \"chora żywność\"? mamy żywność prozdrowotną czy funkcjonalną. Ponadto żywność ekologiczna czy funkcjonalną to dwa różne segmenty. Proszę precyzją ocenę sytuacji.
Odpowiedz