Analiza IERiGŻ: Rynek warzyw w kwietniu
- Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
- Data: 17-05-2019, 10:02

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- W porównaniu z marcem 2019 r. w zakładach przetwórczych wzrosła cena skupu marchwi na kostkę (o 9%) oraz buraków ćwikłowych i cebuli obieranej (po 3%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 45%), kapusty białej (o 32%), cebuli (o 19%), marchwi (o 5%) i selerów (o 1%). Stabilne były ceny pieczarek - podają autorzy raportu.
W kwietniu 2019 r., w porównaniu z marcem br., w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 43%), cebuli (o 14%), marchwi (o 4%) i buraków ćwikłowych (o 3%). W kwietniu 2019 r., w porównaniu z kwietniem 2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 639%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 245%), cebuli na targowiskach (o 76%), pietruszki (o 65%), pieczarek (o 14%), marchwi (o 6%) i buraków ćwikłowych (o 5%).
komentarze (0)