Analiza: Perspektywy rozwoju rynku zdrowej i ekologicznej żywności
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 26-04-2016, 10:11

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Według danych Euromonitor International, rynek żywności funkcjonalnej w Polsce szacowany był w 2015 rok na 1,34 mld euro. Z kolei rynek samej żywności ekologicznej w Polsce, czyli takiej która posiada odpowiedni certyfikat, eksperci wyceniają obecnie na ok. 800 mln zł, w 2017 r. ta wartość ma sięgnąć 1 mld zł. Według szacunków bio-żywność sprzedawana jest dzisiaj w ok. 800 specjalistycznych sklepach w całej Polsce, coraz częściej pojawia się także w super i hipermarketach oraz sklepach typu convenience. Zdaniem ekspertów w najbliższych latach szybki wzrost popytu na zdrową żywność w Polsce a także rozwój jej krajowej produkcji będzie kontynuowany.
Moda na zdrowie
Andrzej Kowalski, założyciel i współwłaściciel Sante podkreśla, że zdrowe odżywianie to nie moda. - To jest stały trend wzrostowy i nic tego nie zatrzyma. Ten rynek będzie rozwijał się wraz ze wzrostem zamożności Polaków oraz wraz z ich edukacją - zapewnia.
komentarze (3)
Propagandyści! Ekologiczna żywność to nie oznacza, że zdrowa. Może być np. skażona dioksynami jak podkrakowskie jaja. 100 lat temu ludzie jedli tylko żywność ekologiczna i dożywali \"sędziwego\" wieku mając 60-65 lat, a teraz na \"przemysłowej\" żywności nikogo nie dziwi uprawiający joging 90-cio latek.
Odpowiedzjak możemy mieć zdrową żywność skoro codziennie powietrze ,ziemia,woda jest zatruwana poprzez ludobójcze chemtrails jakie ma miejsce codziennie na niebie Polski
OdpowiedzNo i gdzieś dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele. Otóż jaja skażone NIE BYŁY EKO, to były jaja od kur z wolnego wybiegu, ale nie eko. Doczytać i bzdur nie siać...
Odpowiedz