Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

strefa premium

Analiza: Perspektywy rozwoju rynku zdrowej i ekologicznej żywności

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 26-04-2016, 10:11
Trend związany z byciem fit nie mija - Polacy chcą być piękni i zdrowi. Dlatego coraz chętniej sięgają po zdrową żywność, z czystą etykietą. Z tego również powodu liczba produktów na półkach w działach ze zdrową żywnością w sklepach stale rośnie i to wraz ze wzrostem świadomości konsumentów. I mimo, że zdrowa oraz ekologiczna żywność w Polsce to nadal temat niszowy, to jednak analitycy i eksperci spożywczego rynku oceniają ten segment jako mocno perspektywiczny.
Analiza: Perspektywy rozwoju rynku zdrowej i ekologicznej żywności
fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Według danych Euromonitor International, rynek żywności funkcjonalnej w Polsce szacowany był w 2015 rok na 1,34 mld euro. Z kolei rynek samej żywności ekologicznej w Polsce, czyli takiej która posiada odpowiedni certyfikat, eksperci wyceniają obecnie na ok. 800 mln zł, w 2017 r. ta wartość ma sięgnąć 1 mld zł. Według szacunków bio-żywność sprzedawana jest dzisiaj w ok. 800 specjalistycznych sklepach w całej Polsce, coraz częściej  pojawia się także w super i hipermarketach oraz sklepach typu convenience. Zdaniem ekspertów w najbliższych latach szybki wzrost popytu na zdrową żywność w Polsce a także rozwój jej krajowej produkcji będzie kontynuowany.

Moda na zdrowie

Andrzej Kowalski, założyciel i współwłaściciel Sante podkreśla, że zdrowe odżywianie to nie moda. - To jest stały trend wzrostowy i nic tego nie zatrzyma. Ten rynek będzie rozwijał się wraz ze wzrostem zamożności Polaków oraz wraz z ich edukacją - zapewnia.

Dalsza część artykułu (86%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (3)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Kuba 2016-04-27 10:33:18

    Propagandyści! Ekologiczna żywność to nie oznacza, że zdrowa. Może być np. skażona dioksynami jak podkrakowskie jaja. 100 lat temu ludzie jedli tylko żywność ekologiczna i dożywali \"sędziwego\" wieku mając 60-65 lat, a teraz na \"przemysłowej\" żywności nikogo nie dziwi uprawiający joging 90-cio latek.

    Odpowiedz
  • Ryszard 2016-05-08 13:20:36

    jak możemy mieć zdrową żywność skoro codziennie powietrze ,ziemia,woda jest zatruwana poprzez ludobójcze chemtrails jakie ma miejsce codziennie na niebie Polski

    Odpowiedz
  • Karl 2016-05-12 14:37:49

    No i gdzieś dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele. Otóż jaja skażone NIE BYŁY EKO, to były jaja od kur z wolnego wybiegu, ale nie eko. Doczytać i bzdur nie siać...

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!