Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Ardanowski: Żywność regionalna i tradycyjna jest dziś innowacją

  • Autor: PAP
  • Data: 05-09-2018, 15:42
- Wiele krajów zrobiło z tego typu żywności pomysł na biznes. Na przykład Włosi mieli marną kuchnię, a z pasty, pizzy, szynki stworzyli synonim wysokiej jakości i uzyskują bardzo dobre przełożenie cenowe. Sprzedają to na cały świat - stwierdził minister i zauważył, że Polska ma wielkie bogactwo kulinarne i może stworzyć "coś jeszcze większego niż Włosi".
Ardanowski: Żywność regionalna i tradycyjna jest dziś innowacją
Jan Krzysztof Ardanowski, fot. mrirw

W rozmowie z PAP w kuluarach 28. Forum Ekonomicznego w Krynicy szef resortu rolnictwa podkreślił w środę, że innowacyjność w rolnictwie to przede wszystkim szukanie nowych rozwiązań, które pozwolą zwiększyć posiadany potencjał i w lepszym stopniu nim zarządzać.

"Innowacyjność w rolnictwie może być realizowana w wielu różnych obszarach. Jednym z nich jest tzw. rolnictwo precyzyjne, czyli stosowanie maszyn i urządzeń sterowanych przez satelity. W rolnictwie wchodzi też robotyzacja, nie tylko mechanizacja, ale roboty, które zastępują ludzi" - dodał.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Zdaniem Ardanowskiego innowacyjnością jest również tworzenie nowych produktów, takich jak żywność o podwyższonych składnikach odżywczych lub pozbawiona niektórych elementów, np. dla diabetyków lub osób, które nie mają enzymów trawiennych.

"To również nowe sposoby przetwarzania żywności czy produkty o przedłużonym terminie ważności" - powiedział.

W ocenie ministra, innowacyjnością jest też, uważana kiedyś za coś bardzo "starego i niepotrzebnego", żywność regionalna i tradycyjna, która - jak podkreślił Ardanowski - przeżywa obecnie swój renesans.

"Wiele krajów zrobiło z tego typu żywności pomysł na biznes. Na przykład Włosi mieli marną kuchnię, a z pasty, pizzy, szynki stworzyli synonim wysokiej jakości i uzyskują bardzo dobre przełożenie cenowe. Sprzedają to na cały świat" - stwierdził minister i zauważył, że Polska ma wielkie bogactwo kulinarne i może stworzyć "coś jeszcze większego niż Włosi".

"Nasza żywność przez odpowiednią promocję może się stać synonimem dobrej żywności sprzedawanej na świecie" - dodał.

W ocenie ministra innowacyjność w rolnictwie musi wynikać z potrzeb rynku. "Nie może być tak, że pompujemy tylko pieniądze w naukowców, bo to jest czasami trochę wyciąganie pieniędzy. Na Zachodzie są dobre praktyki jeśli chodzi o badania innowacyjne; jeśli znajdzie się przedsiębiorców, którzy sfinansują 50 proc. budżetu projektu, to pozostałą kwotę dopłaci państwo. U nas oczekuję się programu wieloletniego, na który da państwo i trzeba odczepić się od naukowców. To nie jest dobre rozwiązanie" - zauważył Ardanowski. 

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Kubanek 2018-09-09 09:11:00

    Takie slogany słyszę od 10 lat, od kiedy zacząłem zajmować się tą żywnością. Zmian, póki co, w ciągu 10 lat, jakichś większych nie zaobserwowałem. Stawianie Włoch za wzór ma sens, ale póki co to, to nikt nic nie robi, lub robi niewiele by poprawić dostępność tych produktów dla zwykłych klientów.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!