Dzięki dobrym praktykom rolniczym, takim jak płodozmian, czy stosowanie różnych odmian roślin, spadek wysokości plonów można zmniejszyć do 13 proc. W najmniejszym stopniu różnią się plony owoców, a także soi, w największym natomiast - plony warzyw i niektórych zbóż.
Krytycy rolnictwa ekologicznego podkreślają, że przy stosowaniu jego zasad należy przeznaczać pod uprawę więcej gruntów niż w przypadku rolnictwa tradycyjnego, co likwiduje korzystne dla środowiska skutki stosowania mniejszej ilości związków chemicznych. Szerokie zastosowanie rolnictwa ekologicznego spowoduje obniżenie produkcji żywności o 1/3, podczas gdy według nawet najostrożniejszych szacunków produkcja żywności na Ziemi powinna wzrosnąć o 50 proc. w ciągu następnych 20 lat.
Czytaj więcej w serwisie farmer.pl
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (1)
To jest jakieś nieporozumienie, u nas na pomorzu rolnicy ekologiczni niczego nie zbierają . Fragmenty roślin zaorują i starają się ponosić jak najmniejsze nakłady, żeby jak najwięcej pozostało z otrzymanych dopłat. Skąd więc może być tak mała zniżka plonu tylko o 34%. To jakieś wielkie kłamstwo.
Odpowiedz