Badanie: Program "Owoce w szkole" przyczynił się do istotnego wzrostu spożycia owoców i warzyw
Budżet programu Wspólnej Polityki Rolnej "Owoce w szkole" w Polsce w roku szkolnym 2011/2012 wynosi 12,297 mln euro i jest to czwarty - co do wielkości - budżet w porównaniu z pozostałymi krajami UE uczestniczącymi w programie. Zainteresowanie programem w trzecim roku jego realizacji jest większe niż w ubiegłych latach szkolnych, a tendencja wzrostowa utrzymuje się od uruchomienia programu - podano na konferencji prasowej.
W I semestrze roku szkolnego 2011/2012 liczba szkół uczestniczących w programie przekroczyła 9,2 tys., a liczba dzieci wzrosła do blisko 860 tys. W II semestrze roku szkolnego 2011/2012 umowy na nieodpłatne dostawy owoców i warzyw ze 102 zatwierdzonymi dostawcami zawarło 9 727 szkół podstawowych, a 6 zatwierdzonych szkół samodzielnie pozyskuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom, co oznacza, iż od uruchomienia programu liczba szkół biorących w nim udział zwiększyła się czterokrotnie.
W II semestrze roku szkolnego 2011/2012 owoce i warzywa spożywa 891 670 dzieci z klas I-III, co stanowi 72,22 proc. liczby dzieci z grupy docelowej obejmującej 1 234 689. Oznacza to, iż od rozpoczęcia programu, tj. roku szkolnego 2009/2010 liczba dzieci uczestniczących w programie zwiększyła się trzykrotnie.
Program Owoce w szkole cieszy się dużym zainteresowaniem zarówno wśród szkół podstawowych z terenów miejskich jak i wiejskich. Około 60 proc. szkół uczestniczących w programie stanowią szkoły z terenów wiejskich, jednakże uczęszcza do nich jedynie 35 proc. łącznej liczby dzieci biorących udział w programie. Sytuacja taka wynika z faktu, iż szkoły wiejskie często są to niewielkie placówki z małą liczbą uczniów. Z kolei do szkół miejskich, stanowiących ok. 40 proc. ogółu szkół w programie, uczęszcza 65 proc. dzieci uczestniczących w programie.
Program Owoce w szkole przyczynił się do istotnego wzrostu spożycia owoców i warzyw. Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, na zakończenie programu w roku szkolnym 2010/2011, spożycie owoców i warzyw ogółem w dni szkolne było wyższe o 21 proc. w grupie dzieci uczestniczących w programie, w porównaniu do grupy dzieci nieuczestniczących w programie, podczas gdy przed rozpoczęciem programu nie stwierdzono różnic w wielkości spożycia warzyw i owoców pomiędzy grupą uczestniczącą w programie a grupą nieuczestniczącą. Na zakończenie programu w grupie dzieci uczestniczących w programie łączne spożycie owoców i warzyw w dni szkolne wynosiło 376 g, a w grupie nieuczestniczącej 310 g.
Z tych badań wynika także, że znacząca większość dzieci biorąca udział w badaniu (powyżej 80 proc. dzieci) lubiła wszystkie wymienione w ankiecie owoce. Najbardziej lubianymi owocami są jabłka, truskawki, maliny, banany, mandarynki i gruszki. Najwięcej, bo aż 98 proc. dzieci deklarowało, że lubi jabłka. Po zakończeniu dostaw owoców i warzyw w ramach programu zaobserwowano wzrost preferencji m.in. gruszek. Do tej zmiany przyczynić się mogło udostępnianie tych owoców dzieciom w ramach programu.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.