• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Białko z orzechów obniża ryzyko chorób serca

W amerykańsko-francuskim, szeroko zakrojonym badaniu, osoby spożywające najwięcej białka zwierzęcego miały o 60 proc. podwyższone ryzyko chorób układu krążenia. Z kolei spożycie dużych ilości białka pochodzącego z orzechów i nasion powodowało aż 40 proc. spadek ryzyka.
  • Autor: PAP
  • Data: 09-04-2018, 09:59
Białko z orzechów obniża ryzyko chorób serca
fot. shutterstock

Wiele już powiedziano na temat ograniczania spożycia tłuszczów zwierzęcych. Okazuje się jednak, że warto także uważnie wybierać źródło białka.

Takie wnioski wynikają z badania specjalistów z kalifornijskiej Loma Linda University School of Public Health oraz dwóch ośrodków francuskich, opublikowanego w piśmie „International Journal of Epidemiology”.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Autorzy badania przeanalizowali dane na temat 81 tys. osób i jak twierdzą, ich projekt jest jednym z niewielu, które obok działania tłuszczów, szczegółowo sprawdzają wpływ roślinnych i zwierzęcych białek.

„Podczas gdy obecne w diecie tłuszcze to ważny element kształtujący ryzyko chorób układu krążenia, białka mogą także wywierać ważny i w dużej mierze pomijany wpływ na to ryzyko” - mówi dr Gary Fraser z Linda University School of Public Health.

Naukowiec twierdzi, że razem ze swoimi kolegami od dawna podejrzewał, iż dodanie do menu orzechów i nasion chroni przed chorobami serca i naczyń, podczas gdy spożycie mięsa je podnosi.

Nowe badanie to potwierdziło i pokazało znaczenie białka. Otóż duża ilość w diecie białka pochodzącego z mięsa powodowała wzrost ryzyka zaburzeń układu krążenia aż o 60 proc. Tymczasem osoby, które spożywały duże ilości białka zawartego w orzechach i nasionach miały to ryzyko obniżone o 40 proc.

Dr Fraser zaznacza, że specjaliści od żywienia zwykle mówili tylko o „złych tłuszczach” zawartych w mięsie i „dobrych tłuszczach” w orzechach i nasionach.

„Te rezultaty sugerują, że pełen obraz prawdopodobnie obejmuje także biologiczne efekty zawartych w tych produktach białek” - mówi badacz.

Nowa analiza różniła się od poprzednich projektów, które sprawdzały wpływ białek roślinnych i zwierzęcych. Nowością było szczegółowe zbadanie wpływu białka orzechów i nasion. „Badanie to sugeruje większą niejednorodność, niż taka, którą można opisać za pomocą dwóch kategorii białka roślinnego i zwierzęcego” - wyjaśnia dr Frasner.

Jego zdaniem wiele jednak jeszcze pozostaje do odkrycia – np., czy do chorób układu krążenia przyczyniają się specyficzne, zawarte w białku zwierzęcym aminokwasy, albo czy białka z niektórych źródeł wpływają na znane czynniki ryzyka zaburzeń takich jak nadwaga czy nadciśnienie.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!