Blue Haskap: Rośnie popularność jagody kamczackiej w Polsce
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 29-12-2017, 09:12
- Rok 2017 dla producentów jagód kamczackich nie był łatwym rokiem. Owoce jagód kamczackich są wciąż mało znane na rynku polskim i nie ma jeszcze zbyt wielu ich koneserów. Sytuację pogarsza również fakt, że mało doświadczeni producenci zrywali je za wcześnie, w czasie kiedy jagody (choć miały odpowiedni kolor) nie miały jeszcze pełnej dojrzałości, przez co były cierpkie i bardzo niesmaczne. Przez to skutecznie odstraszyły tych co zdecydowali się na ich spróbowanie - mówi Anna Litwin, współwłaścicielka gospodarstwa zajmującego się uprawą jagody kamczackiej (Blue Haskap) z Palczewa k. Warki.
fot. shutterstock
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Na szczęście, zaczynają pojawiać się odmiany, które mają dużo bardziej atrakcyjny smak – są słodkie i nie mają goryczki, dlatego jestem pewna, że za 2-3 lata jagody kamczackie będą znacznie bardziej popularne w Polsce niż jest to w tej chwili - dodaje Anna Litwin.
Póki co, większość produkcji jest eksportowana poza granice kraju jako mrożone owoce. Ze względu na właściwości zdrowotne w Japonii, Kanadzie czy nawet UK jagody kamczackie są bardzo poszukiwane.
Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (0)