Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Owoce i warzywa

Boguta: próby poprawy relacji między producentami a przetwórcami owoców mają długą historię

  • Autor: www.sadyogrody.pl
  • Data: 15-07-2019, 12:18
- Konstrukcja cen referencyjnych wydaje się - powinna satysfakcjonować obydwie strony. Opiera się ona m.in. na średnich kosztach wytworzenia i średnich plonach za ostatnie trzy lata, uwzględnia czas i koszty pracy. Tak skonstruowana cena referencyjna nie powinna stanowić problemu dla zakładów przetwórczych, bo biorąc pod uwagę dłuższe odcinki czasowe, pewnie średnio płacą podobne ceny. Niewątpliwie może to ograniczyć zakres wolnej gry rynkowej, swoistego hazardu uprawianego w ostatnich dziesięcioleciach w relacjach z producentami - mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Boguta: próby poprawy relacji między producentami a przetwórcami owoców mają długą historię
Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw / fot. PTWP

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Przede wszystkim należy przypomnieć, że próby poprawy relacji między producentami a przetwórcami mają już długą historię, ale jeszcze nigdy nie zaszliśmy tak daleko jak obecnie, kiedy ustawowe uregulowanie tego problemu jest, jak się wydaje, w zasięgu ręki - podkreśla Witold Boguta. 

Problem relacji w łańcuchu dostaw nie jest wyłącznie polskim problemem, ale producentów w całej UE. Wynika to z faktu wskazanego w motywie 6 preambuły dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/633 z dnia 17 kwietnia 2019 r. w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorcami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych, gdzie czytamy m.in., że „ryzyko biznesowe jest nieodłącznie związane z każdą działalnością gospodarczą, produkcja rolna jest szczególnie obciążona niepewnością ze względu na zależność od procesów biologicznych oraz warunków pogodowych. Niepewność tę powiększa fakt, że produkty rolne i spożywcze są w mniejszym lub większym stopniu towarami psującymi się i sezonowymi. W środowisku polityki rolnej, która obecnie jest znacznie bardziej zorientowana na rynek niż w przeszłości, dla podmiotów działających w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych ochrona przed nieuczciwymi praktykami handlowymi nabrała większego znaczenia.”

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • renesans sokowników 2019-07-15 17:16:50

    jest rzecz ą niemożliwą nieposzanowanie surowca w sezonie gdy owoce wręcz wysypują się ze straganów producentów , dlaczego nie ma wzorem np.Francji wyjazdów całą rodziną na plantacje gdzie samodzielnie zbiera się np.truskawki , wspaniałe rodzinne spędzenie czasu , walor edukacyjny poszanowanie pracy oraz przypomnienie skąd pochodzi żywność , bynajmniej nie rośnie w supermarkecie , a i samodzielnie w sokowniku genialny sok na zimę

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!