Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Ceny cukru spadają

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE
  • Data: 21-01-2013, 10:06
Pierwsze dwa tygodnie stycznia 2012 roku przyniosły dalszą obniżkę notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał do 406,7 USD/t, a biały w Londynie do 499,6 USD/t - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE.

To najniższy od ponad dwóch lat poziom. W ujęciu tygodniowym cukier surowy i biały straciły po półtora procent, miesięcznym odpowiednio 6 i 3%, a w rocznym odpowiednio 23 i 21%.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Obserwowane przeceny to efekt poprawy zaopatrzenia - trzeci sezon z rzędu produkcja cukru będzie wyższa od konsumpcji. Większa produkcja pozwala też odbudować zapasy. Z rynku wycofują się także inwestorzy krótkoterminowi, redukując sukcesywnie swoje długie pozycje (kupuj) i zastępując je krótkimi (sprzedaj).

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!