Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

EEC Trends - NA ŻYWO

20 STYCZNIA 2022  •  WARSZAWA
TRWA TRANSMISJA

Logistyka i infrastruktura wobec zmian w łańcuchach dostaw • Transport kolejowy

PRZEJDŹ DO STRONY TRANSMISJI

Ceny trufli wzrosną we Włoszech nawet trzykrotnie

Trufli w tym roku będzie we Włoszech mało i będą na wagę złota - zapowiadają znawcy tych szlachetnych I kosztownych grzybów na progu sezonu ich zbiorów. To wszystko wina kilku miesięcy upałów, które nie opuszczają Półwyspu Apenińskiego.
  • Autor: PAP
  • Data: 22-09-2015, 07:11

Upały są prawdziwym wrogiem trufli także dlatego, że sprzyjają rozwojowi niszczących je larw. W rezultacie białe trufle, które wymagają szczególnych warunków klimatycznych i rosną dziko, są w tym roku jeszcze większą rzadkością niż zazwyczaj.

Choć w niektórych rejonach na północy Włoch poszukiwania rozpoczęły się już prawie trzy tygodnie temu, znaleziono ich bardzo niewiele.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ratunkiem są uprawy czarnych trufli. "Zebrałem ich na razie dwa razy więcej niż białych, które znalazły moje psy w lesie" - przyznał prezes stowarzyszenia poszukiwaczy trufli z okolic Arezzo Moreno Moroni. "W tym roku lato nas wykończyło. Nie zdołamy znaleźć zbyt wielu okazów przed połową października" - ostrzegł.

Teraz poszukiwacze, kupcy i koneserzy mają nadzieję, że po wyjątkowo gorącym i suchym lecie nadejdą deszcze i chłody, które uratują tegoroczny sezon.

Nadzwyczaj dobry był ten w zeszłym roku za sprawą częstych opadów. Urodzaj tych cennych grzybów sprawił wtedy, że ich ceny były niskie i przestały być drogim luksusem. Stały się po raz pierwszy niemal powszechnie dostępnym, "demokratycznym dodatkiem" - komentowano. Ceny ich spadły o połowę. Najdroższe trufle można było kupić w cenie 200 euro za 10 dekagramów, co uznano za wyjątkową okazję.

Jednak eksperci przewidują, że roku 2015 ceny wzrosną dwu- lub nawet trzykrotnie.

Choć w piemonckim "zagłębiu" trufli, czyli w okolicach Alby, zbiory rozpoczęły się oficjalnie w poniedziałek, wiadomo, że prawdziwy sezon rozpocznie się ze sporym opóźnieniem z powodu upałów i suszy panujących od lipca. Wyrażane są tam nadzieje na to, że więcej białych i czarnych przysmaków pojawi się dopiero przez Bożym Narodzeniem.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!